Po uzoru na Beč: Za zeleniji Novi Sad - Poseci jedno, zasadi dva


Prikupljanje potpisa za uređeniji grad organizovalo je i udruženje "NS blok"

Prema evropskom standardu, svaki grad trebalo bi da ima 30 do 40 odsto zelenih površina. Trenutno, Novi Sad ima svega 15 odsto, što je duplo ispod proseka. Na koji način da sačuvamo postojeće zelenilo i povećamo broj stabala u gradu.

Opšti utisak Novosađana jeste da se fond stabala, odnosno zelenih površina u gradu s godinama smanjuje, a da tome pored neizbežne urbanizacije, doprinose i nesavesni pojedinci.

U novosadskom Pokretu gorana kažu da na njihovu adresu gotovo svakodnevno stižu inicijative za ozelenjavanje, kao i pritužbe na uništene drvorede. Ipak, postoje i delovi Novog Sada koji su sačuvali autentičnost prirodnog okruženja.

"Postoje i sačuvani delovi grada koji su tako planski rađeni, kao što su Limani, kao što je Novo naselje, gde su tačno pravilno planirane i stambene zgrade i ulice i drvoredi i parkovi i sve je to doprinelo da ovi delovi grada izgledaju mnogo lepše i mnogo humanije i nadamo se da će tako i ostati", kaže Dušica Milenković, Pokret gorana Novog Sada.

Prikupljanje potpisa za uređeniji grad organizovalo je i udruženje "NS blok", u okviru akcije "Poseci jedno, zasadi dva".

"Naša ideja je, po uzoru na grad Beč, da grad Novi Sad donese neki pravilnik kojim bi obavezao sve koji poseku stabla da su u obavezi da zasade dva nova. Kada neki investitor kupi neku parcelu i obori 10 stabala, u dužnosti je da zasadi 20 novih, ali na taj način da ako ne može na toj lokaciji, da grad kaže na kojoj lokaciji može, koju vrstu stabala, znači na jedan organizovan i sistematski način", kaže za RTV prof. dr Saša Igić, predsednik Udruženja građana NS blok.

Na privatnim terasama i okućnicama, svako može posaditi malu zelenu baštu, ali samoinicijativna sadnja može imati i negativne posledice: nedostatak mesta za koren biljke, podizanje javnog asfalta ili parking mesta, podsećaju stručnjaci.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO