Novo NN: Otvoreni bazeni, novi park, soliteri, novi bulevar, mostić, podzemne garaže...


Plan detaljne regulacije Novog naselja biće na ranom javnom uvidu do 17. oktobra, i moguće ga je pogledati u JP „Urbanizam”

(Bulevar cara Lazara 3), u MZ „Gavrilo Princip” (Bulevar Jovana Dučića 3) i u MZ Bistrica (Braće Dronjak 11).

Planom je obuhvaćen prostor od oko 196 hektara, ograničen Futoškim putem na jugu, Bulevarom Slobodana Jovanovića, ulicama Branislava Borote, Simeona Piščevića i Radomira Radujkova Raše na jugoistoku, Veselina Masleše na severoistoku, Bulevarom vojvode Stepe na severu, te Veterničkom rampom na zapadu, kao i Momčila Tapavice i Bulevarom kneza Miloša na jugozapadu. Osnov za izradu plana su važeće regulacije, a najviše izmena tih planova odnosi se na promenu namene zemljišta i saobraćajnog rešenja.

Novi Sad dobija prvi japanski park - između NN i Detelinare
Najznačajnija promena namene je u zoni uz Bulevar Evrope, gde se na površini od oko 3,5 hektara, umesto opštegradskog centra, planira park. Urbanisti navode da će ta izmena doprineti rešavanju problema nedostatka zelenih površina u okruženju.

Važeći plan izmenjen je i u delu prostora oko Satelitske pijace (uz Futotoški put). Planira se proširenje kompleksa pijace, a u delu severno od pijace, umesto opštegradskog centra, gradiće se višeporodični objekti. Takođe, spratnost zgrade planirane u Ulici Momčila Tapavice povećana je jednu etažu, piše Dnevnik.


Na uglu ulica Bate Brkića i Seljačkih buna urbanisti predlažu višeporodično stanovanje, umesto prethodno planiranog opštegradskog centra i parka. Višeporodično stanovanje predviđeno je i uz Ulicu Veternička rampa, a nekada je tu bio planiran sportski park. U neizgrađenom delu uz Ulicu Partizanskih baza, umesto stambeno-poslovnog prostora, biće zajednička blokovska površina, čime površina ostalih, postaje površina javne namene.

Osim toga, na još dva mesta predlaže se promena karaktera zemljišta. U bloku kod crkve, na uglu Ulice Radomira Raše Radujkova i Bulevara Slobodana Jovanovića, deo prostora izdvaja se za površinu javne namene. Na prostoru Fudbalskog kluba „Mladost”, u delu bloka uz Bulevar Jovana Dučića, realizovaće se sportski centar na površini ostalih namena. U planu se navodi da kompleks za sport i rekreaciju treba urediti i upotpuniti ga komercijalnim i ugostiteljsko-trgovačkim prostorima, igralištem za decu, otvorenim bazenima i zelenilom. Predviđena visina objekata je do dva sprata, odnosno 14 metara za sportske hale.


Zone opštegradskog centra planirane su uz Bulevar Jovana Dučića, Futoški put i uz Bulevar Evrope. Planom je predviđeno povezivanje Ulice Bate Brkića s Futoškim putem, Anđe Ranković i Stevana Hristića, kao i Ulice Antona Urbana s planiranim produžetkom Ulice Bate Brkića. U skladu s potrebama u severoistočnom delu, u bloku koji je ograničen ulicama Milana Ješića Ibre, Radomira Raše Radujkova i bulevarima Evrope i Vojvode Stepe planira se izgradnja novih saobraćajnica, parking-garaža i obostranih biciklističkih staza u produžetku Ulice Bate Brkića, Bulevara vojvode Stepe i Ulice Radomira Raše Radujkova. U okviru regulacije Bulevara Evrope (od Ulice Radomira Raše Radujkova i Bulevara vojvode Stepe) planirana je izgradnja pešačko-biciklističke pasarele, kojom bi se povezalo Novo naselja i Nova Detelinara, prenosi Dnevnik.

Nakon izgradnje obilaznice oko Begeča, Futoga i Veternika, predviđeno je izmeštanje teretnog saobraćaja s Bulevara kneza Miloša i Bulevara vojvode Stepe. Vanstambene sadržaje (osnovne škole, dečje ustanove, dom zdravlja, gerontološku ustanovu), čiji kapaciteti ne zadovoljavaju potrebe stanovnika Novog naselja trebalo bi urediti i dopuniti, navodi se u konceptu plana tog dela grada.

U okviru regulacije Bulevara Evrope, na istočnom delu saobraćajnog profila, gde je laki šinski prevoz, planira se podzemna garaža s prilazima iz Ulice Veselina Masleše. Zajedno s tom izmenom, predlaže se (u okviru regulacije Bulevara Evrope – na delu od Ulice Hayi Ruvimove do Ulice Janka Veselinovića) izgradnja pešačko-biciklističke pasarele koja će povezati Novo naselje i Novu Detelinaru. Osim toga, ostavlja se mogućnost za planiranje javnih blokovskih parking-garaža.

Rušenjem i rekonstrukcijom objekata porodičnog stanovanja (kuća) u naselju „Tozinovac” (Mali Satelit), taj prostor postaće zona višeporodičnog stanovanja, kao što je i važećim planom predviđeno. Porodično stanovanje ostaje, kao i do sada, u blokovima oko Ulice Iva Ćipika.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo

Novi Sad dobija prvi japanski park - između NN i Detelinare

POPULARNO