01.10.2017.

Novi zakon: Jednake plate za žene i muškarce


Rodno budžetiranje koje će izjednačiti plate žena i muškaraca, zabrana pitanja o planiranju porodice

i uvođenje sankcija za poslodavce, neke su od novina koje će uneti novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Prema akcionom planu za poglavlje 23, koje se tiče pravosuđa i osnovnih prava, obaveza je bila da taj zakon bude usvojen još prošle godine, ali je nacrt zaustavljen od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja. Šta taj zakon podrazumeva, šta menja i u kakvom se društvenom okviru donosi, razgovaralo se na tribini održanoj u novosadskom Radio kafeu, sa stručnjakinjama iz ove oblasti.

Advokatkinja Slavica Kurtinović kaže da je Zakon značajan i sveobuhvatan, da mora ozbiljno da se shvati i da nedostaje javna rasprava o tome.

- Otvaranje poglavlja 23 i 24 zahteva da država treba da sprovede brojne reforme i obezbedi efikasno sprovođenje i u ovoj oblasti. Rodna ravnopravnost podrazumeva ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim oblastima društva i ostvarivanje jednake koristi od rada. Suština zakona je da na opšti način reguliše i utvrđuje obaveze organa javne vlasti - napominje ona i dodaje da je važno da se svi zakoni usklade sa zakonom o rodnoj ravnoravnosti, kako bi imao primenu u praksi.

Pročitajte više>> izvor: 021.rs, foto: ilustracija, patrisyu/freedigitalphotos.net

POPULARNO