Novi Sad postaje grad murala - Vodovod započeo muralizaciju svih šest reni bunara na Keju


JKP „Vodovod i kanalizacija“ započelo je muralizaciju svih šest reni bunara na Keju, od Filozofskog fakulteta do Štranda u okviru planiranog uređenja ovih objekata za 2017. godinu

S obzirom na to da su reni bunari neposredna zona zaštite i da je okolina bila zapuštena, odlučeno je da se projektom muralizacije reni bunara dobije jedan potpuno uređen prostor. Izabrano je konceptualno rešenje odnosno da svi reni bunari budu oslikani u istom stilu, da imaju jedinstven pečat u skladu sa okolinom. Konsultovani su ljudi iz JP „Urbanizam“ i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode kako muralizacija ne bi poremetila živi svet kojem je tu stanište, a i da se sam umetnički akt uklopi u prostor za rekreaciju, što Kej i jeste, navodi se u saopštenju.

Za oslikavanje reni bunara zadužen je novosadski umetnik i dizajner Stefan Stanojević. U zavisnosti od vremenskih prilika, očekuje se da do početka novembra bude gotovo svih šest murala. Za narednu godinu planira se i osvetljenje reni bunara, čime će projekat biti gotov.