Novi Sad kao nekad: Ovako izgleda novi Žeželjev most - spojeni lukovi (VIDEO iz vazduha)


I duži luk novog „Žeželjevog“ mosta, koji je bio na bačkoj strani dunavske obale, dovučen uz pomoć barži i specijalnih konstrukcija do središnjeg stuba

Posao je uspešno završen, a sada se nastavljaju putarski i ostali radovi koji bi trebalo da mu obezbede punu prohodnost, odnosno potpunu funkciju za pešački, železnički i drumski saobraćaj do proleća 2018. godine.

Prilikom poslednje posete gradilištu novog mosta, kada je krenula montaža desnog luka i njegovo navačenje ka centralnom mostovskom stubu, ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović naglasila je da će pešaci i biciklisti u novembru prelaziti novi most, a železnički saobraćaj krenuće u januaru naredne godine.

Radove na izgradnji mosta izvodi italijansko-španski konzorcijum „Azvi“, a dva najzahtevnija posla, prevlačenje lukova s obale ka centralnom stubu, završena su. Prvo je navučen kraći luk, dugačak 177 metara, a juče i duži, od 219 metara.

Vizuelno, novi „Žeželjev“ most je replika starog, izgrađenog 1961. godine po projektu Branka Žeželja. Razlika je jedino u tome što su dva luka po obodima, umesto od betona, kako je bilo na starom, sada od čelika.

Privremeni stubovi za lansiranje, koji su služili kao glavno ukrućenje prilikom navlačenja lukova u konačni projektovani položaj, izrađeni su od čelika. Svaki luk sadrži četiri stuba (ukupno 16 komada za oba luka), širine 3,2, maksimalne visine 34 metara.

izvor: agencije, foto, video: Feri K. - Aerodron

Prešli peške preko novog Žeželjevog mosta: "Nećemo se osvrtati na probleme - gledaćemo u budućnost"


POPULARNO