Novi Sad i zvanično dobio novu pešačku zonu


Gradski Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja potvrdio je da je Poštanska ulica postala pešačka zona

Oni su na sajtu naveli da je Gradska uprava za saobraćaj i puteve donela to rešenje i da se zbog toga zabranjuje kretanje motornih vozila Poštanskom ulicom.

U međuvremenu od Gradske uprave za saobraćaj 021.rs je dobio i zvanični odgovor na pitanja o tome zašto je Poštanska ulica zatvorena za saobraćaj i tako postala druga pešačka zona u Novom Sadu, pored centra grada koji je to već tri decenije.

Odgovor Gradske uprave prenosimo u celosti:

"Tendencija, kako evropskih, tako i regionalnih gradova je smanjenje broja putničkih automobila i povećanje mobilnosti alternativnih vidova prevoza (javni prevoz, biciklizam, pešačenje,...), kako zbog zaštite životne sredine i smanjenja nivoa buke tako i zbog što kvalitetnijeg života građana. Ovo se odnosi pre svega na centralnu gradsku zonu, ali i na kompletan Grad Novi Sad. Novi Sad kao buduća prestonica mladih i Grad kulture ima za cilj da i ostale aktivnosti (kao što je saobraćaj) prilagodi ovim titulama. Upravo zbog toga Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja u Novom Sadu potencira kroz razne aktivnosti parolu "Novi Sad grad kulture u saobraćaju".

I upravo zbog svega gore navedenog, a u cilju smanjenja saobraćajne gužve i konfliktnih situacija u saobraćaju u Poštanskoj ulici, koja je inače "slepa" ulica, se pribeglo izradi projekta tehničkog regulisanja saobraćaja u smislu zabrane saobraćaja za putnička vozila. Na ovaj način još jedan urbani prostor u strogom centru grada postaje oaza bez automobilske buke, izduvnih gasova i ostalih negativnih nuspojava na zdravlje naših sugrađana, a ne utiče uopšte na protok saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni. Pešački i biciklistički saobraćaj će se odvijati bez konfliktnih situacija u novoj zoni bez automobila.", prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija

Novo Novo naselje na javnom uvidu - Novi bulevar i park, nove kule od 12 i 14 spratova, mostić...