08.10.2017.

Nova platforma olakšaće volonterima da pronađu projekte koji im odgovaraju


Iako je volontiranje u našoj zemlji najčešće bilo rezervisano za mlade od 15 do 30 godina, nova platforma obuhvatiće i starije od 30 godina

Nova platforma novosadskog volonterskog servisa, koja će obuhvatiti projekte udruženja, organizacija i institucija, kao i volontere, trebalo bi da bude lansirana početkom naredne godine, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući.

Platforma, koju su zajedničkim radom osmislili "Omladinska prestonica Evrope 2019" i "Evropska prestonica kulture 2021", olakšaće volonterima da pronađu projekte koji im odgovaraju, ali i udruženjima, organizacijama i institucijama da lakše dođu do volontera.

Iako je volontiranje u našoj zemlji najčešće bilo rezervisano za mlade od 15 do 30 godina, nova platforma obuhvatiće i starije od 30 godina.

U prvim momentima volonterima će biti ponuđeni projekti podržani od strane Grada i OPENS-a.

"Ona će funkcionisati tako što će to biti online platforma na koju će organizacije moći da prijavljuju svoje programe, gde će jasno stajati vreme, naziv tema same aktivnosti, tako da mladi i oni koji žele da volontiraju moći će putem pretraživača da nađu nešto što je njima zanimljivo", objašnjava Dejana Baltes, koordinatorka omladinskih aktivnosti OPENS 2019.

Prve aktivnosti oko izrade platforme obuhvatiće razgovore sa organizacijama i volonterima već krajem ovog meseca, kako bi se precizno utvrdilo šta je potrebno svim akterima volontiranja.

Jedna od prvih aktivnosti biće angažovanje volontera na uređenju kineske četvrti gde će biti izgrađen omladinski centar.

"Želja nam je da kroz jednu volontersku akciju na proleće pripremimo kinesku četvrt pripremimo za radove koji će uskoro početi i ono što je najbitnije prvi objekat koji će početi da se gradi jeste Omladinski centar, koji bi trebao sve goste iz Evrope već 2019. godine da dočeka", navodi Nemanja Milenković, predsednik Fondacije "Novi Sad 2021".

"Verujem da će obe prestonice uspeti da kreiraju jednu promenu na nivou Novog Sada gde će volontiranje biti prepoznato kao nešto što menja lokalnu zajednicu i menja svest ljudi na bolje", kaže Vojislav Prkosovački, Novosadski volonterski centar.

Jedan od velikih akcija u kojoj je učestvovalo 300 volontera iz naše zemlje bilo je i pravljenje mozaika od plastičnih čepova za Ginisovu knjigu rekorda.

Iako rezultate još uvek moramo da čekamo, slika koju smo poslali svetu, a koju su preneli američki, nemački, slovački i ostali strani mediji, jeste da je volonterizam srce jedne zajednice i da udruženi sa malo truda možemo da postignemo mnogo.

foto: Novi Sad 2021

POPULARNO