Nova kulturna stanica u Novom Sadu: Svilara postaje jezgro stvaralaštva


Svilara u Novom Sadu bila je prvi industrijski objekat, podignut davne 1770. godine

Četvrta kulturna stanica koju će Novi Sad dobiti pred 2021. godinu u kojoj će nositi titulu Evropske prestonice kulture (EPK), biće u prostoru prve novosadske fabrike, „Svilare“, podignute 1770. godine na uglu Kosovske i Ulice Pavla Stamatovića, najavio je direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković na proslavi tri veka Almaškog kraja.

Tako je, pored tri kulturne stanice iz aplikacije za EPK koje će biti na Novom naselju, Klisi i u Sremskim Karlovcima, određena lokacija i za četvrtu. Na taj način, napominju iz Fondacije, uz rekonstrukciju prostora nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“, privode se nameni kulture dva najstarija spomenika industrijskog nasleđa u Novom Sadu.

„Svilara“ u Novom Sadu bila je prvi industrijski objekat, podignut davne 1770. godine, i predstavlja početak razvoja industrije u našem gradu.

Dogradnjom 1884. postala je prvo industrijsko postrojenje u Novom Sadu, a po nekim podacima, bila je, u to vreme i najveća svilara u celoj Ugarskoj. Gotovo sve do kraja 19. veka predstavljala je glavnu uzdanicu novosadske industrije. Zgrade nekadašnje „Svilare“ više nema, a nalazila se malo dalje od mesta gde Ulica episkopa Visariona izlazi na Beogradski kej. Ipak, snažna tradicija svilarstva u Almaškom kraju zadržala se sve do polovine sedamdesetih godina 20. veka.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO