Neće biti menjana cena gasa


Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić održao je radni sastanak sa direktorima toplana i preduzeća za distribuciju prirodnog gasa sa teritorije AP Vojvodine

sa kojima je razgovarao o primeni obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u toplanama, kao i o pogonskoj spremnosti energetskih subjekata za predstojeću grejnu sezonu 2017/2018. godine.

Grbić je naglasio da uprkos postojanju brojnih poteškoća u oblasti distribucije prirodnog gasa, Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u saradnji sa toplanama i ostalim energetskim subjektima, ima za cilj da preventivno utiče na eventualne probleme koji se javljaju tokom grejne sezone.

Kako je dalje naveo, kada je reč o predstojećoj grejnoj sezoni neće doći do promene cene gasa, te će ona iznositi aktuelnih 40 dinara.

On se osvrnuo i na krajnje potrošače i ponovio da građani prate promene koje se dešavaju u oblasti primene principa same energetske efikasnosti, kao i da ulože trud, kako bi određenim merama samostalno uštedeli i unapredili grejni potencijal u svojim stambenim jedinicama.

Kada je reč o primeni obnovljivih izvora energije, i zahtevu u skladu sa deklaracijom Evropske unije, kojim Vojvodina treba da postigne utrošak od 27 odsto energenata iz obnovljivih izvora energije, naveo je da pokrajina koristi trenutno 20 odsto ovih energenata, te da je izvesno da će do 2020. godine, ovaj zadatak biti ispunjen.

Rukovodilac sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije Novosadske toplane, Dušan Macura i izvršni direktor tehničkog sektora toplane Pančevo, Zoran Božanić, prezentovali su primere dobre prakse u primeni obnovljivih izvora energije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Elektrovojvodine, NIS-a, Srbijagasa, Podzemnog skladišta Banatski Dvor, Agencije za energetiku Grada Novog Sada kao i predstavnici vojvođanskih toplana.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija