22.10.2017.

Mora da se izgradi 80 kilometara šipova - Počela izgradnja tunela kroz Frušku goru


Prošle nedelje počela je gradnja tunela "Čortanovci", na pružnom pravcu Novi Sad-Beograd

Vrednost radova na toj deonici, dvokolosečnoj pruzi, jeste 337 miliona dolara, a planirano je da budu završeni za 52 meseca. Ta deonica se finansira iz ruskog kredita, a gradi je ruska firma "RŽD Internešnel", sa domaćim podizvođačima.

U pitanju je prva faza srednje deonice "brze" pruge Beograd-Budimpešta, koja podrazumeva izgradnju vijadukta i tunela "Čortanovci". Druga faza radova na ovoj deonici obuhvata rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog koloseka, odnosno radove na otvorenoj pruzi, u dužini od 40 kilometara.

Nakon završene eksproprijacije zemljišta i prenamene šumskog u građevinsko zemljište, na teritoriji Nacionalnog parka "Fruška gora", izvođač je započeo krčenje terena i seču šume. Nakon toga su stvoreni uslovi da se započne s radovima na toj deonici pruge od Beograda do državne granice s Mađarskom.

"Brzina kretanja vozova biće do 200 kilometara na sat. Pruga će biti ograđena, neće biti prelaza preko pruge, biće podvožnjaci i nadvožnjaci tako da će vozovi neometano ići svojom zacrtanom brzinom", kaže za RTS direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović.

Pripremni radovi su podrazumevali izgradnju kampa, geodetska obeležavanja i izgradnju puta, koji povezuje ulazni i izlazni portal budućeg tunela.

Prvi zamenik direktora "RŽD Internešenel" u Srbiji Mansurbek Sultanov kaže da za tunel i vijadukt mora da se izgradi 80 kilometara šipova.

"Moraju da uđu u zemlju na Fruškoj gori, dve i po hiljade komada, i ti radovi su već krenuli", navodi Sultanov.

Inače, ova deonica je po svim karakteristikama, topografskim, geotehničkim, hidrotehničkim, prostornim, urbanističkim i ekološkim, najteža i najsloženija deonica pruge od Beograda do državne granice sa Mađarskom.

izvor: RTS, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO