Konkretno za brzu prugu: Počela izgradnja vijadukta i novog tunela u Čortanovicma


Dugo priželjkivana modernizacija pruge Stara Pazova-Novi Sad, u okviru rekonstrukcije železničke trase Beograd –Budimpešta
počela je u septembru nakon što je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u julu izdalo građevinsku dozvolu, a ruska kompanija „RŽD Internešnel“ kojoj je ovaj kapitalni posao poveren, obavila neophodne zakonske radnje i pripremu terena.

Kako se ekipa Dnevnika mogla uveriti na licu mesta, radnici u Čortanovicma uz pomoć mehnizacije postavljaju šipove radi zaštite od klizanja tla kako je i predviđeno projektnom dokumentacijom na delu gde je planirana gradnja vijadukta, dugog tri kilometra.

-Nakon što je srpska strana dobila građevinsku dozvolu, otpočeli smo pripremne radove, a u septembru smo pristupili prvoj fazi izgradnje na deonici Stara Pazova – Novi Sad, u okviru koje je predviđena izgradnja dva velika objekta – vijadukta i tunela Čortanovci – kaže za Dnevnik prvi zamenik direktora ogranka „RŽD Internešnel“ d.o.o. u Srbiji Mansurbek B. Sultanov.

- Do početka izgradnje bilo je potrebno završiti proces eksproprijacije na teritoriji Nacionalnog parka „Fruška gora“, i posle dobijanja potrebne dokumentacije od srpske strane, započeli smo radove na pripremi gradilišta i seči šuma na oko 50.000 kvadratnih metara. Dužina novog tunela Čortanovci, koji se sastoji od dve cevi, povezane evakuacionim prolazima, iznosi po 1,1 kilometar u svakom smeru. Prilikom izgradnje koristiće se savremene tehnologije za probijanje tunela i ojačanje nagiba kako bi se konstrukcije u izgradnji zaštitile od uticaja klizišta. Zbog kompleksnosti objekta, i u cilju skraćivanja rokova izgradnje, radove počinjemo istovremeno na nekoliko frontova. Prema rečima Sultanova, vijadukt će biti jedinstven objekat za srpsku železnicu. Biće izgrađen u plavnom delu Dunava, a specifičan je jer je dvokolosečni, tačnije, kako kaže, predstavlja most istovremeno za dva koloseka dužine oko tri kilometra.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija