01.10.2017.

Jedna od najvećih i najzabavnijih promocija nauke: Noć istraživača pobudila znatiželju i interesovanje


Jedna od najvećih i najzabavnijih promocija nauke i naučnika širom sveta svakako je „Noć istraživača”, a tu evropsku ideju Novi Sad uspešno baštini od 2010. godine

Tim povodom je tržni centar „Big” vrveo od demonstracije nauke na poučan, ali i zabavan način, u čemu su, prevashodno, uživali mladi iz osnovnih i srednjih škola.

Već na samom parkingu, tik pored autobuskog stajališta pred „Big” centrom, posetiocima nije mogao da promakne naučni kamion. Studenti Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dočarali su radoznalim pogledima efekte gama zračenja, čari radio-telegrafije ili zanimljivu infracrvenu špijunku. Studentkinja treće godine Ana Đelić strpljivo je odgovarala na radoznala dečja pitanja.

Na ulazu u centar, Natalija, Luka i Emilija iz „Lavirinta znanja”, upoznavali su posetioce s mogućnošću da uz pet sakupljenih zvezdica od „čarobnjaka”, dođu na njihov štand po zanimljive poklone.

Učenici farmaceutskog odeljenja treće i četvrte godine Srednje medicinske škole „Hipokrat” zabavljali su mlađane posetioce „slonovskom pastom”, lava-lampom i paljenjem magnezijumske trake, dok su na drugom kraju studenti arheologije s Beogradskog univerziteta na štandu „Biosensa” pažnju privukli izloženim skeletom starim devet hiljada godina.

Cika, graja i ushićenje bili su dovoljna potvrda da su takve manifestacije uvek dobrodošle i da nauka ima svoje čari i za one najmlađe, koji upravo u tom uzrastu mogu primiti „pelcer radoznalosti” te možda jednog dana postati značajna imena naučnog stvaralaštva, priznata širom sveta.

izvor: dnevnik.rs, foto: nocistrazivaca.rs

POPULARNO