Izneli 60 tona smeća iz podzemlja Petrovaradinske tvrđave - Veliki problem pregrađeni tuneli pretvoreni u vikendice


Najveći očuvan sistem za kontraminsko ratovanje na svetu institucije su prepustile propadanju, vojska i umetnici pretvorili su ga u kanalizaciju, a nesavesni ljudi zatrpali desetinama tona smeća

zaključak je tribine „Tragovi otpada“, koju je na štandu Privredne komore Vojvodine u okviru Sajma turizma u Novom Sadu, organizovalo Udruženje građana “3D World”.

Članovi tog udruženja u poslednje dve godine izneli su 60 tona smeća iz podzemlja Petrovaradinske tvrđave. Akcije čišćenja, koje su se ove godine intenzivirale, finansirali su sami volonteri Udruženja.

"Koliko treba da je neko akademski i umetnički proslavljen, pa da mu se toleriše to što svoje fekalije pusti u kontraminski sistem? Oni su, zajedno sa nekadašnjom Vojskom Jugoslavije, napravili deponiju i kanalizaciju od tog istorijskog mesta", istakao je na tribini osnivač Udruženja “3D World Leon Šurbanović, prenosi Dnevnik. On dodaje da ipak, u poslednje vreme postoje indicije da institucije žele da pomognu volonterima u njihovoj borbi za očuvanje podzemlja.

Šurbanović je dodao i to da se “3D World” udružio sa ostalim sličnim ekološkim udruženjima u takozvani “Eko urban front”, kako bi pomogli jedni drugima u borbi za očuvanje, kako Petrovaradinske tvrđave, tako i novosadskog priobalja Dunava i Fruške gore.
"Da imamo podršku institucija, Petrovaradinska tvrđava bi bila sređena", rekao je predstavnik “3D World-a Slavomir Kišfalubac.Oni napominju da ne traže finansijsku pomoć.

"Primera radi, jednom su nam strani turisti, koji su sa gradskim vodičem došli u obilazak tvrđave, pomogli da prebacimo 101 džak sa smećem do kontejnera. Odvojili su pola sata, nije im bilo teško", kaže Kišfalubac.

Kao posebne probleme, članovi Udruženja “3D World” istakli su i korenje biljaka u koje je tvrđava zarasla, koje prodire i u zidove, te uništava podzemlje. Takođe, veliki problem predstavlja i to što su umetnici pregradili tunele i na taj način, prema rečima organizatora tribine, od kulturno-istorijskog spomenika neprocenjive vrednosti napravili vikendice za sebe i svoje porodice, prenosi Dnevnik.

Kako kažu u “3D World-u”, do kraja godine podzemlje bi trebalo da bude očišćeno od smeća, posle čega planiraju da se uhvate u koštac sa divljim rastinjem, koje spolja uništava tvrđavu.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo

Novo NN: Otvoreni bazeni, novi park, soliteri, novi bulevar, mostić, podzemne garaže...

Petrovaradinska tvrđava ima 20 km podzemlja - postoje indicije da se ispod Dunava nalaze tri tunela (FOTO)