Investitori uložili 400 miliona evra i otvorili 24.000 radnih mesta


Nisu bile jednostavne, ni lake, ali zahvaljujući reformama Srbija je uspela da stranim investitorima bude privlačnija

Tako smatra i Svetska banka koja je na forumu o konkurentnosti privlačenja investicija u Beču, Srbiju proglasila za najbolju zemlju u jugoistočnoj Evropi po sprovedenim reformskim potezima kojima smo mamili ulagače. U protekle dve godine, investitori su uložili 400 miliona evra i otvorili 24.000 radnih mesta.

Ministar privrede Goran Knežević tim povodom je rekao da su unapređeni investicioni ambijent i politika dodele sredstava podsticaja doveli do toga da samo u 2016. i 2017. zaključeno 38 ugovora o dodeli sredstava podsticaja. Oni su vredni 386.629.831 evro, a njima je dogovoreno zapošljavanje 23.467 radnika.

- Kao rezultat poverenja koje su stekli u Srbiju, 27 investitora koji su već jednom ulagali odlučili su da ulažu opet, u nekim slučajevima i po nekoliko puta - naglasio je Knežević. - Posebno je značajno što se radilo na regionalnom razvoju. Te investicije nisu stigle samo u Beograd i Novi Sad, nego su dale novi život, novi impuls Žitorađi, Lebanu, da ljudi tamo ostaju, da se zapošljavaju, da rade. Na tome se neće stati i to nije kraj. Srpska politika ekonomskog razvoja u narednim godinama biće još intenzivnija. Osim na privlačenju stranih investicija, radićemo i na tome da naši domaći investitori imaju mnogo veću šansu da ulažu u Srbiju i da dobijaju podsticaje, kao što dobijaju strani investitori.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO