I Srbija - među dobitnicima Nobelove nagrade za mir


Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN-Ajken) koja je dobila ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir

koalicija je nevladinih grupa u više od 100 zemalja među kojima je i Srbija.

Jedan od ogranaka ICAN-a jeste ICAN Jugoistočna Evropa čiji je koordinator za Srbiju, BiH, Makedoniju, Albaniju i druge zemlje regiona doktorant na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Jelena Vićentić, pišu Novosti.

"Ova nagrada predstavlja krunu zajedničkih napora Ajkena na obuzdavanju nuklearnih arsenala koji je rezultirao sporazumom o zabrani nuklearnog oružja koji je potpisan u sedištu UN u Njujorku 20. septembra. Sporazum će stupiti na snagu 90 dana pošto ga ratifikuje 50 zemalja", kaže Vićentić za Novosti.

Ona ističe da Srbija, uz ostale zemlje našeg regiona i sveta, godinama aktivno doprinosi borbi ne samo protiv smrtonosnih atoma, već i protiv mina i kasetnih bombi.

Matična nevladina organizacija "Podrška prava pristup Srbija" Jelene Vićentić koja deluje u okviru Ajkena, okuplja žrtve rata, ratne i vojne invalide iz Srbije koji na raznim skupovima upozoravaju na opasnosti od mina, kasetne municije i atomskog oružja.

Njihov rad je, kako se navodi, već ovenčan jednom Nobelovom nagradom za mir devedesetih godina prošlog veka kada je to priznanje otišlo Međunarodnoj kampanji za zabranu mina u okviru koje su i oni delovali.

"Naši članovi, žrtve rata, vojni i ratni invalidi u Kragujevcu, Topoli, Vlasotincu, Smederevu... aktivno rade na razvijanju svesti o borbi protiv nuklearnog naoružanja", kaže Vićentić.

Samostalnim finasiranjem ili od manjih donacija za izdavačku delatnost Ajken Jugoistočne Evrope u poslednje tri godine je, kako se navodi, organizovao 20 konferencija, skupova, predavanja, najvećim delom za studente, u kojima je ukazivao na opasnosti i širio svest o potrebi borbe protiv nuklearnog oružja.

"Suština naše borbe jeste da svet stavimo pred izbor: Ili ćemo da ćutimo i čekamo šta će da nas zadesi, ili ćemo zajedno da podignemo glas i izvršimo snažan pritisak da se najgore ne dogodi", poručuje Vićentić.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT