Gas ostaje po staroj ceni za domaćinstva


Iako je do početka grejne sezone ostalo još nekoliko dana, u mnogim stanovima su, zbog niskih spoljnih tempertura radijatori počeli da greju

Slično je i u domaćinstvima koja se samostalno zagrevaju, a one koji to čine koristeći prirodni gas, što je i energent koji koristi i najveći broj toplana, sigurno je zabrinulo to što je krajem prošle nedelje iz ruske kompanije „Gasprom” ukazano da bi prosečna izvozna cene gasa za Evropu mogla biti viša nego sada.

Naime, zamenik predsednika Upravnog komiteta „Gasproma” Aleksandar Medvedev rekao je da bi do kraja godine 1.000 kubnih metara moglo moglo koštati 200 dolara, ukazujući na to da je na spot-tržištu 1.000 kubika gasa već iznad 200 dolara.

Da li će se povećanje prosečne izvozna cene gasa za Evropu odraziti na tržište Srbije ne može se precizno reći, ali je izvesno da promene cene za individualne potrošače neće biti jer je već blizu polovine oktobra, a o mogućoj promeni cene se ne govori. Uz to, da bi se cena promenila,potrebno je da prođe 30 dana pre primene. Pošto nije uobičajeno da se cena menja tokom meseca i brojila očitavaju dva puta, slobodno bi se moglo reći da do daljeg na domaćem tržištu, kada su individualni potrošači gasa u pitanju, ne bi trebalo očekivati promenu cene kubnog metra gasa. A ona je, da podsetimo, u proseku, oko 40 dinara, a sadašnja cena za domaćinstva ista je od juna prošle godine.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO