EU ne uvodi vize - nema čekanja u redovima


Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da EU ne uvodi nikakve vize

Ona je navela da je sistem ETIAS, za koji se očekuje da će stupiti na snagu početkom 2020. godine, bezbednosni mehanizam. Podsetila je i da još nije doneta odluka o uvođenju ETIAS, već je samo nadležni odbor dao preporuku.

Taj sistem, kako je ukazala, odnosi se na sve zemlje koje nisu članice Šengena, a ima ih više od 60, te su među njima i Kanada, SAD i Australija. Godišnje oko 30 miliona ljudi iz tih zemalja ulazi u šengenski prostor, rekla je ona dodajući da, zbog svega što se dešavalo, u zemljama EU postoji saglasnost da je potrebna bolja kontrola.

Rekla je da to nisu nove vize, već bezbednosni mehanizam, koji je jednostavan.

"Nema čekanja u redovima. To je formular koji bi se popunjavao preko interneta uz navođenje osnovnih podataka, a odgovor bi se dobijao u roku od 72 sata i važiće tri godine za neograničen broj ulazaka u EU", objasnila je. Dodala je da je nije iznenadila želja EU za uvođenje ovog bezbednosnog mehanizma, zbog velikog broja terorističkih napada širom Unije, kao i migrantske krize.

"Ne treba to dramatizovati. Odluku mora još da donese Savet EU. Nisu vize, nema čekanja u redovima. To je bezbedosni zahtev, a sa stanovišta građana EU možda čak i opravdan", kazala je Joksimović.

izvor: Tanjug, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO