15.10.2017.

Dopis svim školama: Sale za fizičko sportskim klubovima samo posle 21h


U Ministarstvu kažu da škole od 19.30 do 21 čas treba da ponude različite sadržaje koje učenici neće plaćati

Treninzi u fiskulturnim salama i termini za fudbal u školama ubuduće će moći da se zakazuju samo posle 21 čas.

Ministarstvo prosvete uputilo je dopis svim školama u kojem se podseća da fiskulturne sale u ranijim terminima treba da služe za sportske aktivnosti koje organizuje upravo škola, pišu Novosti.

U Ministarstvu kažu da škole od 19.30 do 21 čas treba da ponude različite sadržaje koje učenici neće plaćati.

"Biće to dva termina, od kojih će za prvi sadržaj osmišljavati sama škola, a realizovati nastavnici fizičkog. Drugi termin će biti organizovan u saradnji sa lokalnim samoupravama. Beograd počinje prvi, tako što će različiti sportisti držati besplatne treninge", najavljuju iz Ministarstva prosvete.

U beogradskoj OŠ "Veselin Masleša" kažu da će se pridržavati novih pravila, te da su već obavestili sportske klubove koji u njihovog fiskulturnoj sali drže treninge.

"Mi smo i do sada imali sportske sekcije, a sada je još uveden obavezan treći čas sporta u petom razredu, tako da ćemo različite sadržaje ponuditi deci. Od Opštine ćemo dobiti i besplatne termine za bazen, što će rasteretiti salu, a više dece uključiti u sport", navode u školi.

Ova novina u školama naišla je na različite reakcije - od podrške do ogorčenih reakcija pojedinih roditelja, čija deca će sada treninge morati da imaju veoma kasno, od 21 ili 22 časa.

"Deca u tom uzrastu treninge imaju u školi i to svima odgovara. Smatram da je za dete koje je šesti razred veoma kasno da trening ima u devet ili deset sati uveče", kaže za beogradski list nezadovoljna majka jednog osnovca, čiji košarkaški treninzi su sada pomereni u kasne večernje sate.

"Na njihove treninge dolaze deca i iz drugih škola. članarina je prihvatljiva, sa njima rade profesionalci, treneri košarke, a ne nastavnici fizičkog. Za decu koja žele da se ozbiljnije bave sportom, to je ogromna razlika", smatra ona.

Inače, mnoge škole izdaju fiskulturne sale za mali fudbal. Ti termini su do sada bili u kasnim satima, po ceni između 2.000 i 4.000 po satu. Od tih prihoda škole su kupovale različitu opremu za rad, krečile...

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO