Delegacija Merilenda u poseti Novom Sadu i Vojvodini - teme prečistač otpadnih voda, regionalna deponije...


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući privredno-političku delagaciju savezne države Merilend iz SAD, koja boravi u Srbiji od 16. do 20. oktobra

na poziv ministra zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Gorana Trivana. Na čelu privredno-političke delegacije koju čine predstavnici deset uspešnih kompanija koje posluju u oblasti životne sredine, kao i predstavnici „Sister cities internacional“,  je državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit.

- Čast je biti domaćin tako visokoj delegaciji koja dolazi u Novi Sad, a koju predvodi državni sekretar iz SAD i dva ministra iz Vlade Republike Srbije. Posetila nas je velika političko-privredna delegacija kojoj ćemo da prezentujemo projekte radi potencijalne saradnje, pre svega sa akcentom na zaštitu životne sredine, regionalnu deponiju i  prečistač otpadnih voda, odnosno na sve ono što su gosti u pripremi ovog sastanka kandidovali kao teme od interesa. Razgovaraćemo i o drugim mogućnostima, s obzirom na to da su u Gradskoj kući prisutni i predstavnici lučkih operatera i drugih kompanija, kao i predstavnici organizacije koja se bavi saradnjom između gradova i država. Očekujem jedan dinamičan razgovor, a zahvalan sam Vladi Republike Srbije što je predložila delegaciji SAD da poseti baš Novi Sad, kao i gostima što su u veoma sadržajnom rasporedu, izdvojili vreme i došli da vide šta se radi u drugom gradu po veličini u Srbiji – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave predvođeni ministrima Goranom Trivanom i Brankom Ružićem. Ministar Trivan je istakao da je Ministarstvo životne sredine osnovano pre tri meseca i da je odmah usledilo kontaktiranje sa zemlјama u kojima se mogu pronaći partneri, odnosno investitori. On je naglasio da je važno izrađivati projekte kako bi se dobila sredstva i da na to posebno treba da obrate pažnju donosioci odluka u lokalnim samoupravama, jer bez urađenog projekta nema ni finansiranja.

U delegaciji Merilenda pored državnog sekretara bili su i njegov zamenik, kao i sekretari za zaštitu životne sredine i za prirodne resurse Merilenda.

- Pre dva meseca smo ugostili ministra Trivana kada smo i saznali koje su to prioritetne oblasti za saradnju vezane za Srbiju. Zato smo došli u ovu zemlјu i doveli predstavnike velikih kompanija. Juče smo razgovarali sa premijerkom, ministrom spolјnih poslova, a danas pored gradonačelnika i sa predsednikom Pokrajinske vlade o rešavanju pitanja iz oblasti zaštite životne sredine. Svi oni su pokazali veliku želјu, liderstvo i entuzijazam da se identifikuju polјa saradnje i da se pravovremeno krene u realizaciju iste - rekao je državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit.

Prezentaciji Grada Novog Sada su prisustvovale vodeće kompanije iz SAD koje posluju isklјučivo koristeći nove i čiste tehnologije, dok pomenuta organizacija „Sister cities internacional“ povezuje gradove i okruge iz SAD sa gradovima i oblastima u drugim zemlјama. Nјima su u Gradskoj kući predstavlјeni investicioni potencijali i kapitalni projekti Novog Sada iz oblasti zaštite životne sredine. Cilј posete bio je da se potencijalni investitori na licu mesta u lokalnoj samoupravi upoznaju sa konkretnim poslovima i projektima u oblasti zaštine životne sredine kako bi u direktnom kontaktu i kroz razmenu relevantnih informacija mogli pronaći svoj interes da posluju u Srbiji.

Predstavnici Grada Novog Sada, između ostalih član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković i članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović, su tom prilikom sa saradnicima prezentovali projekte izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i regionalne deponije.

Država Merilend, u pogledu zaštite životne sredine i zaštite prirode, jedna je od dve najnaprednije države unutar SAD, pa je izuzetno poželјno razviti različite modele saradnje i preuzeti dobra iskustva u ovim oblastima. Poseta privredno-političke delegacije Merilenda rezultat je razgovora koje je ministar Trivan vodio pre nekoliko meseci tokom boravka u SAD, gde su brojne američke kompanije iskazale veliko interesovanje za ulaganje u Srbiju.

POPULARNO