Bez plaćanja poreza za mlade koji tek otvaraju firmu?


Početnike u poslovanju neophodno je osloboditi plaćanja poreskih obaveza u prvoj godini, kako bi se podstakli mladi i nezaposleni da biznis vode u legalnim tokovima

Ovo je ocena Analize poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju, koju je realizovao NALED u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, a uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Ideja je da se od plaćanja poreza na dobit i poreza i doprinosa na zarade odnosno paušalnog poreza u trajanju od godinu dana, izuzmu preduzetničke radnje i mikro firme. Namenjen je mladima koji su u poslednjih šest meseci završili srednju školu ili fakultet, kao i onima koji su duže od šest meseci na evidenciji NSZ. Zdravstveno osiguranje za njih i njihove radnike bilo bi pokriveno iz budžeta dok bi mogli sami da uplaćuju doprinose za penziono i nezaposlenost.

"Primenom ove mere omogućili bismo da već sledeće godine gotovo 8.000 novih preduzetnika doprinese ekonomskom razvoju Srbije, a da za to potrošimo osam puta manje novca nego što se sada izdvaja za programe podrške", istakao je Goran Pitić, predsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju.

Istraživanje na primerima frizerskog salona i IT firme pokazalo je da je za osnivanje preduzetničke radnje potrebno jednokratno izdvojiti od 4.610 do čak 31.610 dinara, a za pokretanje društva s ograničenom odgovornošću između 10.370 i 57.370 dinara. Sledi mesečno plaćanje poreskih obaveza koje u slučaju preduzetnika na godišnjem nivou idu od 145.000 do gotovo 400.000 dinara dok su za DOO nešto manje od 180.000 dinara.

izvor: Danas, agencije, foto: ilustracija, patrisyu/freedigitalphotos.net