14.09.2017.

Zelenilo na terenu: Niče novi park između Detelinare i Novog naselja - deo parka u japanskom stilu


„Radovi na podizanju parka su podeljeni u četiri faze, a u toku je druga, koja podrazumeva krčenje samonikle vegetacije, uklanjanje divlje deponije, kao i pregled postojećeg drveća“

Rekao je za Dnevnik savetnik direktora JKP Gradsko zelenilo za medije Ivan Nožinić.

Radovi na podizanju parka na potesu između Nove Detelinare i Novog naselja uveliko su u toku. Ekipe JKP Gradsko zelenilo su na terenu i vredno rade ne bi li ispoštovali rokove, da bi sugrađani već naredne godine imali zelenu oazu i u tom delu grada, gde se umnogome oseti odsustvo zelenih površina.

„Neće se uklanjati sve drveće, već samo staro, bolesno, dotrajalo i ono koje može predstavljati potencijalnu opasnost od padanja prilikom jačih vremenskih nepogodaa, dok će zdrava stabla biti uklopljena u parkovski pejzaž kraseći park susedstva. Među postojećim vrstama, zastupljene su bela topola, jablan, brest, vrba i jasen.“

Novi Sad dobija prvi japanski park - između NN i Detelinare


Po njegovim rečima, nakon druge faze sledi treća, koja podrazumeva podizanje objekata poput poslastičarnice, staza, javnog toaleta s prostorom za odlaganje mehanizacije i opreme za održavanje parka i slično. U poslednjoj fazi sejaće se trava i različite vrste sezonskog cveća, saditi drvored. Pejzažni park u kojem je dozvoljena veća sloboda kretanja i neposredan kontakt posetilaca s prirodnim elementima raspolagaće sa 75 odsto zelenila, dok će ostali procenat parka činiti objekti.

Podsećamo na to da će se park prostirati na tri i po hektara. Predviđeno je deset ulaza, od kojih će dva biti glavna, da bi se omogućio veći pristup parkovskoj površini. Predviđene su dve zone za dečju igru i rekreaciju, teretana na otvorenom, teren za boćanje, površine za održavanje radionica, koncerata i sličnih sadržaja, a biće postavljena i fontana. U parku će biti obezbeđen i dovoljan broj klupa i korpi za smeće.

Kako kaže Nožinić, japanska ambasada nedavno je pokrenula inicijativu da deo parka bude urađen u japanskom stilu. Pregovori su u toku i verovatno će ishod biti pozitivan i deo parka predstavljaće japansku kulturu da bi se sugrađani pobliže upoznali s tradicijom zemlje Izlazećeg sunca.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

Novi Sad dobija prvi japanski park - između NN i Detelinare