23.09.2017.

Vojvodina dobija još jedan vetropark - 21 turbina ukupnog kapaciteta 42 megavata


Srbija bi do 2020. godine trebalo da ima 600 megavata struje iz obnovljivih izvora energije

Srbija će do kraja godine dobiti još jedan vetropark snage osam megavata. Radi se o vetroturbini "Malibunar" kod Alibunara koji gradi belgijska kompanija "Elisio". U ovoj firmi su najavili nastavak investicije, odnosno izgradnju još 21 vetrenjače ukupne snage 42 megavata.

U toku je montaža poslednje turbine vetroparaka „Malibunar" u okolini Alibunara i to je prvi od dva projekta koje u Srbiji realizuje belgijska firma Elicio na čijem se razvoju krenulo pre 7 godina.

Vetropark „Malibunar" ima 4 turbine ukupnog kapaciteta 8 megavata. Obezbedjeno je kompletno investiranje. Vrednost projekta je 14 miliona eura od kojih je 9,8 miliona iz komercijalnih kredita. Godišnja proizvodnja u ovom vetroparku biće oko 25.000 megavata, što je ekvivalent za snabdevanje strujom 7.200 domaćinstava, kaže Peter Goderis, direktor za operacije i izgradnju kompanije Elicio.

Prvi kilovati struje u fazi testitanja iz ovih vetrenjača počeće da se proizvode u novembru, a sa redovnom proizvodnjom za potrošnju krenuće se u februaru naredne godine. U međuvremenu, intenzivnije će se nastaviti započeti poslovi na realizaciji drugog projekta, odnosno vetroparka „Alibunar" koji će se naslanjati na ovaj koji je u završnoj fazi.

Vetropark „Alibunar" sastojaće se od 21 turbine ukupnog kapaciteta 42 megavata. Obezbedili smo finsiranje. Vrednost je 80 miliona evura, od toga 18,1 milion je obezbedjeno od svetske banke, 40 miliona eura iz kredita komercijalnih banaka i 20 miliona je obezbedila firma iz svojih sredstava kao investitor, kaže Danijela Isailović, menedžer za korporativne komunikacije.

Po završetku oba projekta , za koje je trebalo 7 godina da se pribavi potrebna dokumentacija i obezbede potrebne dozvole, ovde će biti 25 vetrenjča ukuopne snage 50 megavata.

Donošenjem zakona o energetici 2014. a naročito prošle godine kada je na predlog ministarstva rudarstva i energetike Vlada Srbije usvojila uredbe koje regulišu oblast obnovljivih izvora energije i unapredila ih ove godine, dobili smo zakonski okviru i to je razlog što je projkat sada zaživeo,kaže Danijela Isailović.

Projekat se realizuje uz dobru saradnju sa pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, ministarstvom za enegetiku i EPS-om, ističu u firmi Elicio.

U nadležnom ministrastvu kažu da bnovljivi izvori nemaju alternativu i da su bez ikakve dileme budućnost. Srbija bi do 2020. godine trebalo da ima 600 megavata struje iz obnovljivih izvora energije, pri čemu je predviđeno da se 500 megavata obezbedi upravo iz energije vetra, a 100 megavata iz hidro sektora i biomase.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO