22.09.2017.

Veliki međunarodni skup o obrazovanju u Novom Sadu - predstavnici čak 80 univerziteta


Jedan od konkretnih ciljeva je unapređenje saradnje i bolje povezivanje naših sa ostalim univerzitetaima

Predstavnici ministarstava obrazovanja 17 država, kao i predstavnici čak 80 univerziteta okupiće se u u četvrtak 21. i petak 22. septembra u Novom Sadu, gde će razgovarati o unapređenju obrazovne saradnje na Petom dijalogu o obrazovnim politikama Kine i centralne i istočne Evrope.

U pitanju je saradnja u oblasti obrazovanja Kine sa zemaljama centralne i istočne Evrope, a na susretima u Novom Sadu razmeniće se mišljenja o unapređenju obrazovne saradnje, prakse i usklađivanja prosvetnih strategija. Prvi dan predviđen je za održavanje pete po redu konferencije ministara obrazovanja, a drugi za četvrti sastanak Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja koji će okupiti rektore vodećih univerziteta iz Kine, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Hrvatske, Letonije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Češke.

Jedan od konkretnih ciljeva je unapređenje saradnje i bolje povezivanje naših sa ostalim univerzitetaima, a koje će nastavnicima, saradnicima i istraživačima omogućiti da provedu određeno vreme na nekom od 80 univerziteta iz mreže kako bi iskoristili kapacitete koje nemaju na matičnim fakultetima. Takođe će biti razgovora o ustanovljenju fonda koji bi omogućio zajedničku nabavku opreme neophodne za rad obrazovnih i naučnih institucija.

"Mehanizam 16+1" usmeren je na koordinaciju razvojnih strategija 17 država i odnosi se na saradnju u oblastima investicija, infrastrukture, transporta, nauke, obrazovanja, kulture, turizma i poljoprivrede, sa ciljem da omogući platformu za ubrzani rast i razvoj. Kina je definisala tri potencijalne prioritne oblasti ekonomske saradnje - infrastrukturu, napredne i ekološke tehnologije.

Predsednik Kine Si Đinping je 2013. godine pokrenuo inicijativu pod nazivom "Jedan pojas - jedan put" koja je inspirisana drevnim trgovačkim "Putem svile". Usmerena je na infrastrukturne projekte koji će omogućiti dodatni podsticaj ekonomskom prosperitetu Kine i za čak 68 država uključenih u inicijativu, istovremeno unapređujući međusobnu saradnju u različitim oblastima delovanja.

Incijativa povezuje Kinu sa Evropom, putevima koji vode preko država centralne Azije, jugoistočne Azije, istočne Evrope, kao i južne Azije i severne Afrike.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO