14.09.2017.

Uskoro putarina od Novog Sada do Subotice - 400 dinara


Vožnja deonicom Koridora 10 od Subotice do Siriga uskoro više neće biti tako jeftina

Kako saznaju Novosti, za nekoliko dana bi trebalo da bude otvorena naplatna rampa "Subotica-jug" tako da će se vozači kroz nju uključivati na ovu saobraćajnicu, a na izlaznim stanicama će plaćati putarinu. "Putevi Srbije" još nisu objavili cenovnik putarine, ali s obzirom na to da će se naplata računati po pređenom kilometru, ceh za vožnju između najsevernijeg srpskog grada i Novog Sada biće oko 400 dinara.

Planirano je da tokom novembra bude završena i izgradnja pet novih bočnih naplatnih rampi na ulazu i izlazu sa auto-puta. Tako će, prema računici Novosti, vožnja od Subotice do Žednika koštati oko 80 dinara, do Bačke Topole će vozači automobila plaćati 110 dinara, a do Feketića 200 dinara. Oni koji se isključuju u Vrbasu moraće da izdvoje oko 265 dinara, a u Zmajevu oko 300 dinara.

U toku su radovi na izgradnji čeone naplatne stanice "Subotica-jug", kao i naplatne stanice "Zmajevo", "Vrbas", "Bačka Topola", "Žednik" i "Feketić". Biće izgrađene po dve bočne naplatne rampe, sa leve i desne strane auto-puta.

"Cene putarine na ovoj deonici će biti formirane nakon završetka građevinskih radova, a u zatvorenom sistemu ona iznosi 3,65 dinara po kilometru. Izgradnja naplatnih stanica na deonici Beograd-Subotica se odvija u fazama. Prva faza podrazumeva izgradnju čeone naplatne stanice Subotica-jug, na kojoj je planirano uspostavljanje otvorenog sistema za naplatu putarine. Druga faza obuhvata izgradnju bočnih naplatnih stanica od Siriga do Subotice. Nakon završetka druge faze, naplatna stanica 'Sirig' prestaje sa radom i na celoj deonici biće uspostavljen zatvoreni sistem za naplatu putarine. Rok za završetak radova je 31. oktobar", navode za Novosti u "Putevima Srbije".

Kako objašnjavaju, zatvoreni sistem naplate pitarine funkcioniše po principu plaćanja po pređenom kilometru, dok je u otvorenom sistemu cena unapred utvrđena i jedinstvena za svaku naplatnu stanicu. Zatvoreni sistem naplate putarine se, shodno smernicama EU, tretira kao pravedan sistem plaćanja, jer korisnik koliko koristi - toliko plaća.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija