Umesto da pojeftini - Gorivo poskupelo


Uporednom analizom vidi se da je gorivo i dalje najjeftinije u BiH i Republici Srpskoj

Umesto pojeftinjenja, koje su vozači s pravom očekivali, zbog nikad jačeg dinara u odnosu na evro, ali i niže vrednosti dolara u odnosu na evro, gorivo u Srbiji poskupelo je poslednjih dana oko dinar.

Benzin se umesto za 140,7 dinara prodaje za 141,7 dinara, a evrodizel za 146,9 umesto za 145,9 dinara.

Trgovci ovo iznenađenje pravdaju skokom cene sirove nafte, tipa "brent", koja se prodaje za 54,23 dolara za barel, ali i uraganima koji će i u narednom periodu nastaviti da utiču na tržište nafte. U isto vreme, iz OPEK-a obećavaju da će uraditi sve kako bi obezbedili stabilnost i sigurnost naftnog tržišta.

Iako je uragan daleko od Srbije, a i naša zemlja ne kupuje američku laku naftu, već crno zlato tipa "brent", trgovcima ni to nije bio dovoljan razlog da zadrže stare cene.

Bora Tatić, iz Udruženja benzinskih stanica, kaže da je bez obzira na sve, tržište derivata u Srbiji stabilno i da kada gorivo poskupi makar i dinar, izgleda kao da je poskupelo deset, a kada za toliko pojeftini, to niko ne primećuje.

Razloga za poskupljenje u maloprodaji ima i zbog činjenice da su i benzin i dizel poskupeli na berzi 12, odnosno 20 odsto. Samo od kraja jula do danas, benzin je sa 430 dolara poskupeo na 520 dolara za tonu, što je 20 odsto više, dok se evrodizel sada prodaje za 615 umesto 549 dolara koliko je bio letos. Kada se to ima u vidu, jasno je da je poskupljenje na pumpama moglo da bude i veće od ovog jednog dinara, te su vozači još i dobro prošli. Tatić kaže da trgovci, koji tokom leta nisu spuštali cene na pumpama, sada ne moraju ni da ih podižu, jer postoje unutrašnje uštede.

"Da su cene goriva padale tokom leta u meri u kojoj je slabio dolar i cena nafte padala, s ovim skokom cena derivata na berzi, došlo bi do drastičnog poskupljenja. Ovako, do toga neće doći, jer je zarada na pumpama letos bila dobra i sada ima prostora da se drže niže cene", kaže Tatić.

Gorivo je, osim u Srbiji, u međuvremenu poskupelo i u Sloveniji i Makedoniji, ali je i dalje jeftinije nego kod nas. Benzin je jeftiniji u Rumuniji, Mađarskoj, BiH i Bugarskoj, a kada je reč o dizelu naša zemlja je i dalje u samom vrhu. Jeftinije je i u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj.

Uporednom analizom vidi se da je gorivo i dalje najjeftinije u BiH i Republici Srpskoj. Benzin je jeftiniji 36 dinara, a dizel 30 dinara u odnosu na isto to gorivo koje se toči u Srbiji.

izvor: Politika, agencije, foto: ilustracija
ime-nik.com NOVI SAD SRBIJA AP VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI INTERNET EVROPA EDUKACIJA HRANA OBRAZOVANJE BEOGRAD ISPORUKA CENTAR OBUĆA RESTORAN ŠKOLA DETELINARA STRANI JEZIK IGRAČKE ODEĆA SALON LEPOTE KUHINJA MAJICE NAOČARE BULEVAR ODMOR KOZMETIKA KOZMETIČKI SALON OBUKA TEPIH RESTORAN FORUM FRIZER KUĆNI LJUBIMCI NAMEŠTAJ NEKRETNINE RUČAK TREPAVICE TURIZAM SVE ZA VAŠE MALIŠANE XOXO BEAUTY SALON DIOPTRIJSKE DORUČAK FRIZERSKI SALON TELEP NOKTI SVILENE TREPAVICE XOXO AUTOMOBILI ENGLESKI KURSEVI NEMAČKI NOVO NASELJE OPTIKA PILETINA SALON NADOGRADNJA GRČKA IGRAONICA MAĐARSKI ODRŽAVANJE PREVOD VEČERA AUTO ŠKOLA GIPSARSKI RADOVI ITALIJANSKI IZDAVANJE MAČKE PONY KUTAK ADAPTACIJA EKOLOGIJA EXIT FRANCUSKI KONJI LETOVANJE MATURA PICA VOĆE I POVRĆE NS NAMEŠTAJ NAMEŠTAJ PO MERI BULEVAR EVROPE DEPILACIJA DUBINSKO PRANJE DUNAVSKA KREVET MANIKIR NOVA DETELINARA PETROVARADINSKA TVRĐAVA ŠKOLA STRANIH JEZIKA AUTO ŠKOLA FLOYD DOSTAVA ENTERIJERI FASADE GIFT SHOP KOMP KAMP KOMPJUTERSKI KAMP KUPATILO LIMAN MUZIKA OPTIKA JUFLEX OPTIKA VUKAŠINOVIĆ PIĆE PLAKAR REGISTRACIJA SHOP BOMBYX NEKRETNINE SAMOUSLUŽNA AUTO PERIONICA MEGA WASH BRZA HRANA DOMAĆA KUHINJA DUNAV EDUKATIVNE IGRAČKE FARBANJE FRIZURA GRČKI KREČENJE LEPOTA LETCI MEGA SJAJ MOLERSKI RADOVI NS STIL PERIONICA PIJACA PISANO PREVOĐENJE PREVOD DOKUMENATA SOLARIJUM SUVENIRI TEHNIČKI PREGLED CENTAR STRANIH JEZIKA ATLANTIS RESTORAN DEDINA TAJNA TOBACCO SHOP NOVI SAD ADRIAHOST ATLANTIS AUTO ŠKOLA DUNAV AUTO ŠKOLA UNA M BRZO ČITANJE CAT HOTEL CENTAR STRANIH JEZIKA DELIMO LETKE DIP POWDER DNEVNI BORAVAK DUBINSKO PRANJE NAMEŠTAJA DUBINSKO PRANJE POSLOVNIH PROSTORA DUBINSKO PRANJE VOZILA EPILACIJA FRENC G.IMI RESTORAN IGRAČKE ZA NAJMLAĐE ISHRANA KONGA MUSIC LASH LIFT MADERO TERAPIJA MATEMATIKA MINIVAL TREPAVICA MISLIŠA I IGRIŠA JEZIČKO-EDUKATIVNI CENTAR MUZIČKA OPREMA NAILS NOVOSADSKI SAJAM OPREMA ZA JAHANJE PANSION PK PLAFON PONY SHOP PRODAVNICA AUTO DELOVA SRPSKI ZA STRANCE SUKNJE UNA M VACUSLIM 48 VAUČERI ČASOVI

POPULARNO