16.09.2017.

U Slovačkoj se okreću Srbiji: Pomagajte - nedostaje najmanje 80.000 radnika


Broj Srba koji odlaze na rad u Slovačku je u porastu od 2015. godine, a u julu je registrovano 9.363 srpska radnika

To, iako je mali broj, predstavlja 61-procentno povećanje od januara, piše britanski nedeljnik Ekonomist u najnovijem štampanom izdanju.

"Taj broj će samo rasti. Maloj Slovačkoj, sa populacijom od tek pet miliona ljudi, nedostaje najmanje 80.000 radnika", ocenio je predsednik Slovačko-srpske privredne komore Miroslav Kralik.

Drugi ljudi, međutim, tvrde da je taj broj mnogo veći, pošto su slovačke fabrike u očajničkoj potrazi za radnom snagom, zbog čega se sve više okreću Srbiji.

Budući da je Slovačka punopravna članica Evropske unije, Slovaci mogu lako da odu u Nemačku ili Austriju i da rade tamo za mnogo veću platu od one koju mogu da zarade kod kuće.

Međutim, Srbija nije članica EU i njeni radnici nisu u takvoj situaciji, zbog čega mnogi Srbi rade u Slovačkoj po osnovu tromesečnih dozvola koje ugovaraju različite agencije.

Britanski nedeljnik navodi da Srbija i Slovačka imaju duge istorijske veze, da su njihovi jezici i kulture bliski i da čak dve centralne ulice u Bratislavi nose imena po srpskim herojima.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija