23.09.2017.

U Novom Sadu - Potvrđena saradnja Kine i zemalja CIEZ u oblasti visokog obrazovanja


Posle dva dana rada produbljen put prijateljstva i učvršćen pojas saradnje

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević priredili su večeras u holu Pokrajinske vlade svečani prijem za učesnike 4. sastanka konzorcijuma institucija visokog obrazovanja Kina – CIEZ koji je održan u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, u okviru platforme za saradnju NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope – „Mehanizam 16+1“, a pod okriljem inicijative „Pojas i put“.

Pozdravljajući rektore i predstavnike akademske zajednice sa blizu 80 univerziteta iz NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, predsednik Mirović je naglasio da će naša zemlja uvek podržavati ovu i slične inicijative koje imaju snažan globalni duh, karakter zajedništva, međusobnog prožimanja i naučne, obrazovne i kulturne integracije.

Glavna tema 4. sastanka konzorcijuma institucija visokog obrazovanja Kina – CIEZ bilo je definisanje mehanizama povezivanja i umrežavanja visokoškolskih ustanova i izdizanje saradnje na viši nivo, a Mirović je u večerašnjem obraćanju kao izuzetno važnu izdvojio informaciju da će Univerzitet u Novom Sadu preuzeti ulogu generalnog sekretarijata Konzorcijuma.

„To je zaista izuzetno važna vest, ali istovremeno i velika obaveza“, naglasio je predsednik Pokrajinske vlade.

On se osvrnuo i na činjenicu da je logotip današnjeg skupa koji je kreiran na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu prihvaćen kao trajni logotip Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja Kina – CIEZ.

„I to potvrđuje kreativnost i konkurentnost naših studenata i profesora i na širem planu. Isto važi i za studente naše Akademije umetnosti koju su u pratećim programima izveli dela najvećih svetskih kompozitora“, dodao je Mirović.

Prema rečima gradonačelnika Vučevića, 4. sastanak konzorcijuma institucija visokog obrazovanja i 5. dijaloga o politikama u obrazovanju Kina – CIEZ, koji je održan juče, takođe u Rektoratu, najznačajni su međunarodni događaji organizovani ove godine u Novom Sadu i Vojvodini.

On je dodao da je najvažnije to što su odluke ovih skupovi stvorile pretpostavke da se institucionalizuje saradnja između NR Kine i 16 država centralne i istočne Evrope na polju obrazovanja i nauke tokom cele godine i da ono što se dogovori bude usmereno ka boljem životu građana svih naših država.

Vučević je izrazio uverenje da je posle dva dana rada produbljen put prijateljstva i učvršćen pojas saradnje i zahvalio svima što su Novi Sad počastvovali svojim dolaskom i posebno učesnicima iz NR Kine na čitavom ovom značajnom projektu.

POPULARNO