20.09.2017.

U Novkabelu pogoni oživeli: "Samo zadovoljan radnik može da proizvodnju učini produktivnijom"


Rusija im je najveće tržište, gde imaju istureno odeljenje NFK „Moskva”

Nakon što je 2014. s „Ist pointom” raskinuta privatizacija zbog neispunjenja obaveza iz ugovora, poslednji stari metalski kompleks „Novkabel” radi kao firma u stopostotnom državnom vlasništvu.

Prema rečima Zorana Stanojevića, koji je direktor te fabrike poslednju godinu, rade svi pogoni sem telefonije, mada očekuju novu porudžbinu „Telekoma”, i isporučuju 2.500 različitih proizvoda, što je ogroman portfolio. Rusija im je najveće tržište, gde imaju istureno odeljenje NFK „Moskva”, koje im obezbeđuje finansiranje srpskog tržišta, uzimajući 60 odsto proizvodnje. Sada proizvode 800 tona robe, što je dvostruko iznad nule u poslovanju. Njihov veliki problem je što imaju 298 radnika, a nose imovinu firme koja je pre 10-15 godina zapošljavala njih 5.000. – Iz kritičnog perioda izašao sam zajedno s radnicima – rekao je za Dnevnik Zoran Stanojević.

– To ističem jer smatram da oni nose ovu fabriku. Imali smo ogromne dugove, gotovine gotovo da nije bilo, a novac za repromaterijal potrošen je za druge stvari. Moji prvi dani su tekli tako što sam primao kupce koji su se pitali šta je s njihovom robom i novcem. Ubrzo smo sklopili neke dogovore, uspeli da ispunimo zahteve i naknadno s javnim preduzećima uradili reprograme dugova, koji su bili ogromni: oko 88 miliona dinara bio je samo dug za struju, šezdesetak za gas, četiri plate su kasnile. Do Nove godine uspeli smo sve da saniramo. Isplatio sam do sada tri zaostale plate i ostala je još jedna iz ranijeg perioda, što će biti pokriveno za nedelju-dve. Na redu su i obećane jubilarne nagrade. Nakon četiri godine potpisali smo novi kolektivni ugovor i učestvovali u nekoliko akcija: obezbedili smo pomoć deci za početak školske godine, 60 novogodišnjih paketića, novogodišnju priredbu za decu... Sve finansiramo sopstvenim novcem, što pokazuje da „Novkabel” ima kapacitet.

Međutim, brinu ga dugovi nasleđeni iz ranijeg perioda, za koje će biti potrebno duže da se pokriju.

– Na prvim sastancima prošle godine obećao sam radnicima da ću dati sve od sebe da plan uspe i da neću rasprodavati ono što su generacije stvarale. Predaja nam nije opcija. Oni su to lepo shvatili: imamo dobru saradnju, ispunjavaju svoje obaveze kako je predviđeno. Ja strateški vodim računa o firmi, preuzeo sam svu odgovornost u odnosu na dobavljače, kupce i gotovinu kojom raspolažem. Umem da im kažem da smo ovde svi radnici, razlika između nas je samo u obavezama i odgovornostima. Odlično sarađujem i sa sindikatima. Kad se domaćinski ponašate, uvek nešto pretekne. Samo zadovoljan radnik može da proizvodnju učini produktivnijom. Isto tako, dok god isplaćujem platu, PDV, carinu, održavam fabriku u životu, pokazujem da cenim svoju državu. Meni od toga nema većeg patriotizma - veli sagovornik Dnevnika.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: youtube.com, ilustracija

POPULARNO