19.09.2017.

Sledeće godine - Beograd dobija Nacionalni fudbalski stadion


Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je danas da bi u drugoj polovini 2018. godine trebalo da počne izgradnja Nacionalnog stadiona

Kapacitet oko 60.000 mesta.

Fudbalski stadioni u Beogradu i u Srbiji su u zaista lošem stanju, da ne upotrebimo neku težu reč. Čak ni stadioni Crvene zvezde i Partizana ne zadovoljavaju visoke kriterijume UEFA i FIFA i često se dešava da oba kluba dobijaju međunarodne "packe" zbog trenutnog izgleda infrastrukture.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza sastali su se danas u Starom dvoru sa predstavnicima projektantske kuće "Fenvik iribaren arhitekts" (Fenwick Iribarren Architects) koja će se baviti izradom projekta za izgradnju nacionalnog stadiona.

Reč je o projektantskoj kući koja je radila veliki broj stadiona u Evropi i svetu po standardima UEFA, saopšteno je posle sastanka.

"Ovo je prvi sastanak na kojem je predstavljeno nekoliko potencijalnih lokacija za izgradnju novog nacionalnog stadiona. Odmah nakon odabira lokacije, krenuće faza projektovanja, kako bi se u drugoj polovini sledeće godine krenulo i u njegovu izgradnju. Grad Beograd, zajedno sa FSS-om, formiraće posebno radno telo koje će se samo time baviti", rekao je Siniša Mali.

Mali je dodao da je "veoma važno da u Beogradu postoji odgovarajuća sportska infrastruktura, kako bi grad mogao da bude domaćin velikih sportskih događaja".

"Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u gradu, koji će umnogome promeniti sportsku sliku Beograda. S obzirom na to da predviđamo izgradnju stadiona za 60.000 gledalaca, što je ozbiljan kapacitet, moći će da se organizuju i utakmice Lige šampiona i Lige Evrope. To upravo i jeste naš cilj, da Beograd dobije moderan stadion gde mogu da se organizuju sportski događaji po najvišim kriterijumima UEFA, kako bi u nekom trenutku Beograd bio domaćin finala Lige šampiona ili Lige Evrope, kao što je ove godine u Skoplju bila organizovana utakmica Superkupa Evrope u kojem su igrali najbolji klubovi na svetu Real Madrid i Mančester junajted", reči su gradonačelnika.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO