17.09.2017.

Saradnja volontera i Fondacije Novi Sad 2021


U Novom Sadu je potpisan sporazum o saradnji na zajedničkom projektu
- Novosadski volonterski servis, između Fondacije "Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture" i Omladinske prestonice Evrope "OPENS".

Novi Sad je do sada imao brojne volonterske akcije i projekte, međutim, volonterski servis za građane do sada nije sistemski razvijen. Iz tog razloga, Novi Sad 2021 i OPENS su zajedničkim snagama inicirale razvoj volonterske platforme koja će biti osnova za razvoj Novosadskog volonterskog servisa, a koja će se prilagoditi potrebama organizacija i institucija, kao i potražnji volonterskih usluga stanovnika Novog Sada.

Prvi korak biće načinjen već ovog meseca - udruženje „Čepom do osmeha" realizovaće projekat Mozaik za Ginisa na Trgu slobode 29. i 30. septembra, uz podršku Fondacije "Novi Sad 2021" i "OPENS-a". Pravljenju Mozaika priključiće se svi dobronamerni građani i volonteri, čime će biti iniciran volonterski servis, koji će Novom Sadu ostati kao legat Evropskih prestonica za buduće projekte. Na konferenciji je predstavljena ideja i cilj projekta, kao i način na koji građani i građanke mogu da se uključe u sam proces i isprate događaj na Trgu slobode.

Podrška akciji "Čepom do osmeha" je primer da nešto što se započne sa entuzijazmom i što se i dalje gradi sistematično i dugoročno može da dobije mnogo širi okvir. Otuda ne treba da čudi što smo upravo ovu humanitarnu inicijativu odabrali da njihove kapacitete, ljude koji su već prepoznati kao sjajni volonteri, uključimo u Novosadski volonterski servis - izjavio je danas na konferenciji direktor Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, Nemanja Milenković.

Koordinator OPENS 2019, Vukašin Grozdanović, istakao je da je ovo prilika da se kreira jedna dobra i kvalitetna platforma koja može postati deo mehanizama Grada, a koja će se oslanjati na dobru volju građana Novog Sada.

POPULARNO