Saradnja Novog Sada i Banja Luke - ne samo formalna, već suštinska


Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić primio je delegaciju Grada Banja Luke, koju predvodi predsednik Skupštine Banja Luke Zoran Talić

Tokom susreta, dva predsednika su razgovarala o radu i aktivnostima lokalnih parlamenata, ali i iskustvima u radu skupština Novog Sada i Banja Luke.

Nakon razgovora, predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić gostima iz Banja Luke predstavio je u praksi elektronski sistem Skupštine grada e-Poslovnik, a prezentacija je održana u Velikoj sali novosadskog parlamenta.

- Danas smo razgovarali o načinu na koji se vodi parlament Novog Sada i na koji način vodi parlament Banja Luke. Prepoznali smo određena dobra rešenja u funckcionisanju obe skupštine, a želja nam je da prikažemo šta smo mi u Novom Sadu uradili kada je reč o digitalizaciji skupštinskog rada i koliko je to primenljivo u Skupštini Banja Luke - istakao je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

On se osvrnuo i na ostale vidove saradnje dva grada, objasnivši da su se tokom susreta dotakli i mogućnosti privredne saradnje, kao i određenih iskustava na nivou dva grada.

Predsednik Skupštine Banja Luke Zoran Talić istakao je da su Banja Luka i Novi Sad partnerski gradovi, koji "mogu pomoći jedni drugima u mnogo čemu".
- Ne samo kroz Skupštine, mogu i kroz privredu, turizam i drugo. Danas smo otvorili mnogo interesantnih tema, ali fokus našeg interesovanja je e-Poslovnik, sistem koji je uspostavljen u Skupštini Grada Novog Sada - precizirao je predsednik Skupštine Grada Banja Luke Zoran Talić.

On je dodao da je ideja da jedan takav sistem Banja Luka želi da uvede u Skupštinu glavnog grada Republike Srpske.

- Na bazi sadašnjih iskustava želimo da vidimo u kom pravcu ćemo mi ići. Ono što smo danas čuli je dosta interesantno i prihvatljivo za nas - kazao je Talić, dodajući da se zalaže da veza između Banja Luke i Novog Sada ne bude samo formalna, već suštinska, kako u skupštinskom radu, tako i u privredi.

Delegaciju Skupštine Grada Banja Luke, pored predsednika, činili su i potpredsednik Skupštine Saša Čudić i šef kabineta predsednika Skupštine Veliša Malobabić.