05.09.2017.

Radovi na Petrovaradinskoj tvrđavi - sanacija Bastiona svetog Leopolda, plato namenjen da bude vidikovac


Plato Bastiona Svetog Leopolda na Petrovaradinskoj tvrđavi uskoro bi trebalo da bude obnovljen, pošto je raspisana javna nabavka za izbor izvođača radova

Naime, ploče na platou Bastiona su u devastiranom stanju, a ispod njih, unutar Bastiona, nalazi se prostorija-kazamat, u kojoj je smeštena galerija tapiserija s evidentnim problemom vlage.

Radovima je predviđeno uređenje devastiranog platoa i obnova postojećeg vidikovca da bi opet bio funkcionalan, a sve u skladu s Uslovima za preduzimanje mera tehničke zaštite koje je izdao Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, kažu iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Za oblikovanje i završnu obradu površine platoa i kontaktnog dela pešačkih staza (deo od tunela do platoa) biće korišćen tradicionalni materijal (opeka), kao i način ugradnje. Pri sanaciji platoa rešiće se i problem odvodnjavanja da bi se sprečilo dalje slivanje atmosferske vode u bedeme, što, napominju iz Gradske uprave, dovodi do njihove devastacije. Postojeći zatrpani ventilacioni otvori kazamata biće vraćeni u prvobitno stanje, dok će plato biti opremljen urbanim mobilijarom, klupama i korpama za otpatke.

Bastion se nalazi na isturenoj jugozapadnoj tački Tvrđave, a taj plato je namenjen da bude vidikovac. Celokupna površina je zaravnjena, popločana punom opekom standardnih dimenzija i ograđena metalnom ogradom. Prostor platoa je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pripada zoni kulturno-istorijske celine od velikog značaja te postoji jasna potreba za njegovim redovnim održavanjem.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo

POPULARNO