13.09.2017.

Pluća Novog Sada i cele Vojvodine - Frušku Goru štite čuvari prirode


Za Frušku goru, često se kaže da predstavlja pluća Novog Sada i cele Vojvodine. Upravo zbog toga trebalo bi voditi računa tom dragocenom delu prirode

Za to su zaslužni čuvari prirode, koji taj nacionalni park održavaju na različite načine, ali i podižu ekološku svest građana.

Rukovodilac Čuvarske službe Nacionalnog parka "Fruška gora" Miroslav Jakovački kaže za RTV da je posao čuvara prirode lep, ali i veoma odgovoran.

"Pomažemo svima ako se izgube, pomažemo svima da ih uputimo, za bilo kakvu informaciju smo dostupni, vezano za izletničke lokalitete, vezano za poslove, vezano za neke radove u šumi", kaže.

Trudeći se da na najbolji način očuvaju "pluća" Vojvodine, čuvari se susreću sa raznim izazovima, a sa novim godišnjim dobom, dolaze i nove odgovornosti.

"Mi imamo najveći problem u jesen, i to apelujemo preko medija, nestašica je ogreva suvda, imamo problem oko krađe drveta, šumokrađe, imamo problem i sa krivolovom, pokušavamo da sa policijskom upravom to suzbijemo na neki način", dodaje.

Kako bi ovaj dar prirode bio bezbedan, čuvarima pomažu i Vatrogasna društva Vojvodine, a kako kaže Miroslav, nastaviće da proširuju svoj tim i sarađuju sa lokalnim samoupravama. Do sada, čuvari su u saradnji sa brojnim institucijama organizovali mnoge akcije koje su urodile plodom.

„Imali smo akciju na Dan zaštite životne sredine, imali smo akciju sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, Sekretarijat za zaštitu prirode je učestovavao i NIS, mi smo očistili dva potoka, Dunbovački i Rakovački potok, tu smo za dva sata nakupili tri kamiona smeća", kaže.

izvor: rtv.rs, foto: NSinfo

Fruška gora najveća lipova šuma u Evropi - 500 kilometara staza, 40 vodopada...

ES!NFO esrbija.info