10.09.2017.

Plata im 1.400 EUR - a fali radnika


U avgustu je u Češkoj stopa nezaposlenosti pala na četiri odsto, što je najmanja nezaposlenost u poslednje dve decenije

Za jedno slobodno radno mesto sada konkuriše svega jedan i po nezaposleni, saopštio je nacionalni Biro rada.

U odnosu na jul, stopa nezaposlenosti se smanjila za 0,1 odsto, na četiri odsto, a na biroima rada u Češkoj sa više od 10 miliona stanovnika registrovano je svega 296.826 nezaposlenih, što je za 91.648 Čeha koji traže posao manje nego u avgustu 2016. godine.

Poslodavci su preko biroa rada nudili u avgustu 199.273 slobodna radna mesta.

Najnižom stopom nezaposlenosti od 2,6 odsto može da se pohvali Plzenski region, na zapadu Češke, i glavni grad Prag, u kome je zabeležena nezaposlenost od 2,9 odsto. Najviše nezaposlenih, 6,1 odsto, ima Ustecki region na severu Češke i Moravsko-šlezijski na istoku zemlje.

Po metodologiji Zavoda za statistiku, kada se u obzir uzmu i Česi u produktivnim godinama koji posao ne traže i ne nameravaju da rade, nezaposlenost u Češkoj je spala čak na 2,9 odsto.

Trend da češka preduzeća očajnički traže radnike i zaposlene a ne mogu da ih nađu i okreću se zato gastarbajterima iz Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Srbije a takođe i Mongolije za određene profesije, žele da iskoriste češki sindikati koji su najavili da će sredinom septembra postaviti zahtev poslodavcima i vladi da se odjednom povećaju plate u Češkoj više nego ranije, i to do 10 odsto.

Trenutno je prosečna mesečna bruto zarada u Češkoj 1.128 evra u preračunu, a u Pragu, gde su najviše plate kao i najviši troškovi života, prosečna bruto zarada u drugom kvartalu ove godine dostigla je 1.424 evra.

izvor: Beta, agencije, foto: ilustracija

Česi zovu radnike iz Srbije - zatražili od vlade da pokrene projekat olakšanog zapošljavanja

ES!NFO esrbija.info