Novosađani godišnje daju 2 miliona evra za ekologiju - građani ne vide bilo kakav efekat


Novosađani godišnje izdvajaju oko dva miliona evra za zaštitu životne sredine putem eko takse na računima "Informatike"

ali građani još ne vide bilo kakav efekat od tog ogromnog novca koji se godinama sakuplja.

Osim što građani ne znaju kako se troši njihov novac koji su u obavezi da izdvajaju svakog meseca, donosioci odluka i nadležni sektor ne radi svoj posao - umesto da se sankcionišu zagađivači, sanira se šteta i to neefikasno, kazao je, između ostalog, predsednik "Inženjera zaštite životne sredine" Igor Jezdimirović na tribini Fondacije 021 o upravljanju otpadom koja je održana u prepunoj prostoriji Radio kafea.

On posebno ističe posledice postojanja divljih deponija koje su opasne po život, a naročito onih koji žive u neposrednoj blizini tih područja i navodi primer nedavnog požara na novosadskoj deponiji.

"Vi ne znate kolike su posledice toga što je deponija u Novom Sadu gorela nekoliko dana, to je opasno za disajne organe svih Novosađana. Niko neće ni da radi analize ovakvih katastrofa, nije popularno da se tako nešto prikazuje u javnosti. Neverovatno je da ulažete određeni novac u zaštitu životne sredine, vidite kolika su ulaganja u komunalna preduzeća u vidu subvencija, ali ne vidite nikakve efekte tih ulaganja. Zaista nije pitanje da li je nešto za naše standarde skupo ili nije, već gde odlazi taj dinar - svakako ne odlazi na prevenciju, gde bi trebalo. A godišnje tog novca ima oko 2 miliona, ne dinara, već evra", tvrdi predsednik ove nevladine organizacije.

Pročitajte više>> izvor: 021.rs, foto: ilustracija

POPULARNO