07.09.2017.

Noć istraživača 29. septembra širom Srbije - u više od 250 evropskih gradova


Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova održaće se 12. Noć istraživača, manifestacija čiji je cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i naučnika

Ove godine pod sloganom "Znanje na prvi ogled", manifestacija će se održati u jedanaest gradova širom zemlje, u Novom Sadu, Inđiji, Zrenjaninu, Subotici, Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici i Šapcu.

"Svake godine prikazujemo i približavamo druge nauke i istraživače da bismo pokazali raznovsnost, ali i međusobnu povezanost različitih nauka u Srbiji. U vremenu kada smo okruženi savremenim tehnologijama i kada nam je svaka informacija dostupna za nekoliko klikova, veoma je teško zainteresovati mlade, a još teže ih zadržati naučnim igrarijama. Verovali ili ne, većina stanovnika planete koristi internet i mobilne telefone, a ne zna na kojim principima oni rade. Zbog toga smo mi tu, da im probudimo istraživački duh. Ne moraju da postanu istraživači kada porastu, ali želimo da nastave da istražuju i da ne izgube dečju znatiželju tokom odrastanja“, rekla je na nacionalnoj konferenciji, održanoj danas u zgradi Rektorata novosadskog Univerziteta Tanja Adnađević, naučna saradnica Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković i koordinatorka Noći istraživača.

Opširnije o programu pogledajte ovde i ovde.