19.09.2017.

Ništa od vinjeta u Srbiji: "Sistem znatno skuplji i nepravedniji"


Mnogi vozači priželjkuju vinjete i na srpskim putevima, ali ovaj vid plaćanja putarine neće zaživeti u bliskoj budućnosti

U Nacrtu zakona o putevima, čija je javna rasprava počela pre nekoliko dana, predloženo je da se putarina plaća u iznosu koji se utvrđuje u zavisnosti od kategorije vozila i dužine pređene deonice javnog puta, što znači po pređenom kilometru.

U "Putevima Srbije" kažu da se Srbija strateški opredelila za taj način plaćanja jer se, prema važećim propisima EU, smatra napravednijim sistemom naplate putarine, pošto korisnik autoputa plaća za pređeni broj kilometara.

"Korišćenje vinjeta je pogodnije za vozače koji svakodnevno koriste autoput, dok je za one koji to čine povremeno ili vozače u tranzitu, ovaj sistem znatno skuplji i nepravedniji. Kao prednost vinjeta nad drugim sistemima naplate putarine često se navodi vožnja autoputevima bez zaustavljanja. Korisnici srpskih autoputeva od 2007. godine imaju mogućnost upotrebe elektronske naplate putarine, odnosno beskontaktnog plaćanja putarine TAG uređajem. Ovaj sistem plaćanja putarine omogućava prolazak vozila kroz naplatne stanice bez zaustavljanja", navode u "Putevima Srbije".

U "Putevima" ističu i da prihod koji se ostvaruje naplatom putarine putem vinjeta nije dovoljan za kvalitetno održavanje autoputeva, već su potrebne dodatne subvencije države za tu namenu. Iz tog razloga, kako kažu za "Novosti", većina država koje primenjuju sistem naplate putarine putem vinjeta ima dodatne takse za teretna vozila., magistralne puteve, korišćenje tunela, mostova, ekološke takse i slično.

"Uporedna analiza efekata sistema naplate putarine u evropskim zemljama koje su se opredelile za vinjete, ukazala je na njihovu neisplativost. Najbolji primer za to je Slovenija koja je 2008. godine uvela vinjete za putnička vozila. Da bi one bile isplative državi, morale su da važe najmanje šest meseci, što je uticalo na to da cena bude veoma visoka, a to je za posledicu imalo činjenicu da su se vozači radije opredeljivali za lokalne puteve. Te godine je Slovenija zabeležila najmanji tranzit vozila i izgubila milione evra", navode u ovom javnom preduzeću zaduženom za puteve u Srbiji.

U zemljama koje koriste sistem vinjeta, kao što su Slovenija, Austrija, Češka, Mađarska, Slovačka, Poljska, za vozila nosivosti preko tri i po tone ne važe vinjete, već se putarina za ta vozila naplaćuje posebno prema pređenom kilometru.


Mnogi putevi u Srbiji nelegalni

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da će novi zakon o putevima omogućiti legalizaciju celokupne putne mreže u Srbiji.

"Mnogi putevi nisu legalizovani do kraja jer u prethodnom zakonu nije postojala mogućnost da se to uradi. Sad to više neće biti moguće. Novi zakon omogućiće i da putna preduzeća budu ekonomski održiva, a putna privreda snažna", kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, cilj zakona je da se sva putna mreža ravnomerno održava, da postoje jasni kriterijumi na koji način i koliko se investira u održavanje, da se omogući izgradnja prateće saobraćajne infrstrukture, poput trotoara, što zbog dugih i komplikovanih procesa eksproprijacije po važećem zakonu nije moguće.

izvor: Beta, Novosti, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO