Naučni kamion po prvi put u Novom Sadu


Dvanaesta po redu Noć istraživača održaće se 29. septembra u Novom Sadu, jednom od preko 250 evropskih gradova

u kojim se odvija ova manifestacija sa ciljem da mladima približi posao istraživača, naučnika.

Sem u Novom Sadu, održaće se u još 11 gradova širom zemlje pod sloganom "Znanje na prvi pogled".

Profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta Tijana Prodanović kaže da je ovogodišnja Noć istraživača posvećena "Hot nauci" odnosno gorućim temama i pitanjima iz nauke i visokim temperaturama čime se nakon prošlogodišnje "Cool nauke" zaokružuje dvogodišnji projekat "Cool&Hot" Noć istraživača.

- Ove godine smo želeli da skrenemo pažnju na aktuelna istraživanja kojim se bave naši naučnici. Istraživačke grupe iz Srbije, i pored zaista velikih izazova sa kojima se već godinama nosi nauka u zemlji, daju rezultate koji su u rangu svetske nauke. Naše "Hot istraživačke grupe" i goruće teme kojima se oni bave će Novosađani moći da upoznaju u toku septembra na bilbordima po gradu, ali i u opuštenom razgovoru na "Kafi sa naučnicima" u samoj Noći istraživača. A da nauka zna da bude i zabavna, dokazaće mladi posetioci u potrazi za dobrim provodom, koji će nam se pridružiti u centru Startit i doći maskirani u svoje naučne idole, superheroje, fenomene ili bilo šta što ima veze sa naukom - rekla je Prodanovićeva.

Kao uvod u Noć istraživača, Novosađani su pozvani da 22. septembra prisustvuju naučno-popularnom predavanju najboljeg mladog naučnika novosadskog PMF-a, Tina Lukića u klubu Startit, od 20 sati. Takođe, u Novom Sadu će ove godine po prvi put biti tzv. "Naučni kamion" Centra za promociju nauke.

izvor: 021.rs, agencije, foto: RTV

POPULARNO