20.09.2017.

Narednih nedelja počinje gradnja novog rasadnika i upravne zgrade Gradskog zelenila


Nova upravna zgrada "Zelenila", odnosno samo njeno prvo krilo, imaće dva sprata i nešto više od 1.500 kvadrata i u nju će se smestiti 70 radnika administracije

Novi rasadnik, upravna zgrada i drugi objekti Gradskog zelenila narednih nedelja počeće da se grade na Vidovdanskom naselju, saznaje 021.rs.

Novo sedište "Zelenila" gradiće konzorcijum firmi koji je dobio posao na javnoj nabavci na kojoj je bio jedini ponuđač, i to po ceni od 249,5 miliona dinara bez PDV-a. Konzorcijum čine firme "Tron tex" iz Novog Sada, "W.D. Conrod west" iz Beograda, "Luks elektro" iz Uba, "Frenki alarm" iz Valjeva, "AB&CO Geosystems" iz Novog Sada i "Put invest" iz Sremske Kamenice.

Ove firme će na prostoru nekadašnjeg Pionirskog parka i neuređene površine koja je uglavnom služila kao divlja deponija na Temerinskom putu, u dve faze sagraditi navedene objekte. U prvoj fazi planirana je gradnja jednog krila upravne zgrade, portirnice, objekat za dendrologiju i cvećarnicu, hangar za smeštaj radnih mašina i opreme, dva tehnička objekta za radionice i mehanizaciju i magacine, kotlarnicu i punilicu za vodu.

Nova upravna zgrada "Zelenila", odnosno samo njeno prvo krilo, imaće dva sprata i nešto više od 1.500 kvadrata i u nju će se smestiti 70 radnika administracije.

Iza upravne zgrade će se nalaziti prizemni objekat za cvećarstvo i dendrologija od skoro 250 kvadrata gde će se obavljati pripreme sadnog materijala i druge radnje za staklenike i proizvodna polja koja će biti u blizini i koja će biti izgrađena u II fazi.

Dva objekta od preko 500 i 800 kvadrata će služiti kao magacini, radionice i prostorije za boravak radnika uz kancelarije, svlačionice sa tuševima i druge sadržaje.

Zanimljivo je i da je kotlarnica projektovana tako da se u nju smeste i kotlovi koji će raditi na biomasu, čime će "Zelenilo" u budućnosti znatno uštedeti na grejanju.

Rok za izgradnju prve faze novog rasadnika je 180 dana, što znači da bi na proleće sledeće godine ovo javno preduzeće prvi put u svojoj istoriji trebalo da dobije svoje stalne prostorije sa novim rasadnikom, pošto je prethodni koji se nalazio na Futoškom putu srušen, kako bi se zemljište prodalo za gradnju tržnog centra.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija