26.09.2017.

Najbrojniji čitaoci mladi neopterećeni društvenim normama - najverniji penzioneri


Nedavno sprovedeno istraživanje potvrdilo je da u Novom Sadu 18 odsto čitalaca do knjiga dolazi u bibliotekama

Gotovo isto toliko knjige pozajmljuje od poznanika, dok skoro 30 odsto njih knjige kupuje.

Među starijom čitalačkom populacijom, najviše se čitaju naslovi koji su u trendu, što današnje biblioteke stavlja u nezavidan položaj u odnosu na knjižare.

Opadanje broja čitalaca i članova biblioteka neslavan je trend koji vlada širom sveta – istižu u Gradskoj biblioteci Novi Sad – međutim, ono što čitalačku kulturu u Srbiji dodatno otežava, jeste Zakon o javnim nabavkama.

"Prosto je komplikovana procedura nabavka knjige, i iz tog razloga mi prilično kasnimo kada je aktuelnost u pitanju", kaže za RTV Klaudija Slepčev, Gradska biblioteka Novi Sad.

Iz tog razloga se biblioteke mnoge biblioteke u manjim gradovima odlučuju čak i da ne nabavljaju knjige.

To je nešto sa čim se Bibliotekarsko društvo Srbije recimo već dugi niz godina bori, jer se knjige ne mogu tretirati kao ostali predmeti.

 Sa druge strane, iako prema rezultatima istraživanja, više čitalaca do knjiga dolazi u knjižarama nego u bibliotekama, i uprkos tome što objašnjavaju da rade "pomoću štapa i kanapa", bibliotekari uveravaju u to da ne mogu izgubiti bitku sa knjižarama, jer su biblioteke, kao pravi hramovi znanja – mesta organizovanja različitih kulturnih aktivnosti, iako i mnoge današnje knjižare ulažu napor da inovativnošću uhvate korak sa tradicionalnim.

Demografski posmatrano vrsta čitalaca gotovo da je ista i u bibliotekama i u knjižarama i gotovo da se ne menja: najbrojniji čitaoci su oni najmlađi neopterećeni društvenim normama dok su najverniji, penzioneri. Najviše se čita takozvana lakša literatura, poput popularne psihologije, religije, trilera i ljubavnih romana dok su klasici gotovo ekskluzivnije vezani za malobrojnije obrazovanije čitaoce.

izvor: rtv.rs, foto: NSinfo

POPULARNO