26.09.2017.

Nafta u kanalizaciji u Novom Sadu - zagađen Dunav


U poslednjih 10 dana zabeležena su dva slučaja ispuštanja nafte u novosadsku kanalizaciju, a deo tog zagađivača dospeo je i u Dunav

Najpre je manja količina nafte ispuštena u kanalizaciju, ali je primećena tek pošto je stigla u Dunav. Ekipe "Vodovoda i kanalizacije" mogle su samo da konstatuju zagađenje u reci, bez mogućnosti da otkriju odakle ono potiče odnosno ko je odgovoran, prenosi 021.rs.

Danas se u trećini bazena crpne stanice kod Žeželjevog mosta ponovo pojavila nešto veća količina nafte, ali je brzom reakcijom sprečeno odlivanje u Dunav. Kako "Vodovod" nema opremu za izvlačenje opasnih materija iz bazena, zatražena je pomoć od NIS-a. Rukovodilac sektora kanalizacije Jovan Šućov kaže za 021.rs da su na licu mesta bile i nadležne inspekcije koje su ovog puta uspele da prikupe uzorke.

"Ovo nije beznačajna količina nafte. Sreća u nesreći je da je Dunav viši i da smo mi u režimu pumpanja, jer da je situacija obrnuta i da smo u režimu kada kanalizacija ide direktno u Dunav, to bi onda bilo nemoguće zaustaviti. Pošto mi ne možemo da ugasimo pumpe i ne puštamo kanalizaciju u Dunav, nije nemoguće da ono što je u bazenu dospe u Dunav, naročito ako bi se ponovila ispuštanja nafte u većim količinama", navodi Šućov.

U "Vodovodu" upozoravaju da bi u slučaju ispuštanja velike količine nafte u Dunav došlo i do ekološke štete, ali bi se i ugrozio rad crpne stanice. To bi, kako kažu, uticalo na funkcionisanje kanalizacione mreže, ali i samog Novog Sada.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija, NSinfo

POPULARNO