11.09.2017.

Leto se nastavlja i tokom septembra - Pred nama topla jesen i blaga zima


Prema dugoročnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, leto se nastavlja i tokom septembra, sa izuzetkom kratkih perioda zahlađenja i padavina

"Nalazimo se u periodu poznog leta, ali nas u septembru očekuje prijatno vreme sa periodičnim zahlađenjima u trajanju od jednog ili dva dana", kažu za Tanjug u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije.

Temperature će se kretati između 20 i 30 stepeni Celzijusovih, a prosečna maksimalna dnevna temperatura iznosiće oko 25 stepeni Celzijusovih.

Oktobar će biti topliji i prosečno vlažan, i, kako navodi RHMZ, i taj mesec proteći će u znaku Miholjskog leta.

Maksimalna dnevna temperatura pada, ali će i dalje biti suvih i sunčanih dana sa temperaturama od oko 20 stepeni Celzijusovih.

U oktobru se na planinama mogu očekivati prvi snegovi, ali će u nižim predelima snežnih padavina biti tek - krajem novembra.

I novembar će, međutim, prema prognozi RHMZ, biti topliji i malo suvlji nego inače, a količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka.

U odnosu na prošlu zimu, kada su se ekstremno niske temperature zadržale sve do početka proleća, ove godine nas očekuje blaga zima, sa srednjim temperaturama od dva do pet stepeni, a na planinama od minus tri do jedan stepen.

U decembru temperatura nastavlja da pada, iako će mesec biti blaži i malo suvlji od proseka.
Količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka.

RHMZ sada i za januar prognozira da će biti "blaži i prosečno vlažan".

Slična prognoza vremena predviđena je i za februar sa blagim rastom srednje prosečne temperature na 7,8 stepeni Celzijusovih.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo

ES!NFO esrbija.info