Konkursi za 1.777 medicinara i 216 lekara - do kraja godine


Zdravstvene ustanove u Srbiji raspisaće do kraja godine konkurse za ukupno 1.777 medicinskih radnika

pri čemu će moći da se zaposli 216 od oko 2.000 lekara koji na birou čekaju posao, pišu "Večernje novosti".

Kadrovsko pojačanje pratiće i usavršavanje, navodi beogradski dnevnik, napominjući da tačan broj specijalizacija koje će biti odobrene u septembarskom roku još nije definisan, a za ovaj rok pristiglo je čak - 1.500 zahteva.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena od decembra 2013, za zdravstvo praktično ne važi, ali se radna mesta u zdravstvenim ustanovama popunjavaju isključivo uz saglasnost posebne komisije Vlade Srbije, podseća se u tekstu.

"Pre tri godine suočili smo se sa ozbiljnim problemom nedostatka specijalista i visokom starosnom strukturom kadrova", kaže za "Novosti" ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kako navodi, svaki 17. lekar u Srbiji bio je stariji od 60 godina, a posebno dramatično je bilo u pedijatriji, gde je većina specijalista imala između 50 i 55 godina života.

"Zato Ministarstvo zdravlja poslednjih godina vodi odgovornu i plansku kadrovsku politiku, usklađenu sa smernicama Vlade", kaže on, ističući da su, uz veliku podršku prethodnog premijera Aleksandra Vučića, ali i sadašnje premijerke Ane Brnabić, rešena mnoga goruća pitanja nasleđena iz prethodnog perioda.

U ta pitanja ministar ubraja višak nemedicinskog kadra, problem neugovorenih stomatoloških radnika, status medicinskih radnika sa KiM i mnoga druga.

izvor: Tanjgu, novosti, agencije, foto: stockimages/freedigitalphotos.net

POPULARNO