16.09.2017.

Kako - od Beograda do Budimpešte za manje od tri sata


Predstavnici Radne grupe carina Kine, Mađarske, Makedonije i Srbije za sprovođenje protokola o saradnji u olakšavanju postupka carinjenja su završili sastanak

Analizirali su sprovođenje Okvirnog protokola za saradnju u olakšavanju postupka carinjenja koji su te službe potpisale na Samitu Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope u Beogradu 2014. godine.

Kako se navodi u saopštenju Uprave carine Ministarstva finansija Srbije, protokolom se strane obavezuju da će pojačati saradnju pre svega radi pojednostavljenja procedure, obezbeđivanja olakšica za privrednike, pružanja tehničke pomoći razmenom stručnjaka i organizovanjem obuka za primenu savremene tehnologije.

"Da bi se novom prugom na relaciji Beograd - Budimpešta, čija izgradnja treba da počne u novembru, vreme putovanja i transporta robe između glavnih gradova Srbije i Mađarske smanjilo na manje od tri sata, neophodno je da se usaglase i ubrzaju granične procedure", rekao je zamenik direktora Uprave carina Srbije Veselin Milošević.

Makedonija, Srbija i Mađarska su na putu za transport kineske robe od grčke luke Pirej, te je neophodno da carinske službe usaglase postupke.

Tokom dvodnevnog sastanka delegacija Uprave carina Srbije je prikazala svoje metode kontrole, predstavnici Mađarske su demonstrirali primenu novih vrsta carinskih plombi u železničkom saobraćaju, predstavnici Makedonije su predstavili primere svog rada, a delegacija kineske carine pretovar prekograničnih pošiljki.

izvor: Beta, agencije, foto: NSinfo

Vozom preko Žeželja u januaru: "Od BG do NS i od NS do SU za nešto više od pola sata"