07.09.2017.

Joga za trudnice - olakšava najbolniji i u isto vreme najlepši trenutak


Joga za trudnice može biti vreme kada se sa svojom bebom prožimate dok je ona još u stomaku, ali i učite kako da podnesete porođaj lakše i brže

Najvažniji momenat u životu svake žene jeste dan kada postaje majka. Naravno, i onih 9 meseci vrlo je važno jer tokom tog perioda majka se navikava na činjenicu da je dete deo nje, pa tako se i njihova emocionalna veza učvršćuje.

Upravo joga za trudnice može biti vreme kada se sa svojom bebom prožimate dok je ona još u stomaku, ali i učite kako da podnesete porođaj lakše i brže.

Ne kaže se džabe u narodu da je samo jedna majka i da je veza između nje i deteta neraskidiva. Iako tu činjenicu niko ne može osporiti, žena nikada ne može biti dovoljno spremna za novo razdoblje u životu, kao ni za sam porođaj.

Pre-natal joga, upravo olakšava taj najbolniji i u isto vreme najlepši trenutak.

"Ako se radi o prirodnom porođaju, žena će se definitivno, ako je u formi i ako je vežbala, bolje osećati tokom trudnoće i na samom porođaju. Jer joga osim što imamo te neke vežbe koje su pogodne za karlicu, da se karlica lakše na porođaju otvori, ona omogućava ženi da ponovo uspostavi vezu sama sa sobom. I kroz tehnike disanja, vizualizacije, fokusa.. Upravo su to te tehnike koje nam na porođaju pomažu da prođe manje bolno i brže. Da se žena nauči opustiti i da se telo brze otvori", kaže za RTV instruktorka joge Maja Plisnić.

Porođaj se može olakšati, samo treba znati kako.

"Tokom porođaja je vrlo važno znati kakav položaj zauzeti kako bi bilo sve lakše i brže iz razloga što je bol neminovni pratilac porođaja samo je dobra stvar da ga možemo olakšati. Za mene je to bilo jako važno jer sam se odlučila za potpuno prirodan porođaj u Bačkoj Topoli gde je moguće da se čitav porođaj provede na nogama u pravilnom položaju. A treća stvar je disanje koje je veoma važno za bilo koji način porođaja, to sam tek na drugom porođaju shvatila, koliko je važna saradnja sa babicom i lekarom", kaže Lidija Panćur za RTV.

"Ono što je najbitnije sam praktični deo za vreme porođaja. Kako da si pomogne, kada da krene u bolnicu, u koje položaje da stane da joj bude lakše. U slučaju da je porođaj indukovan, kako da si pomogne u samoj bolnici. Ukoliko primi epidural a ne oseća nagon, na koji način da izgura bebu" kaže Ana Plisnić.

Dodaje da je vrlo važno da buduće mame osluškuju svoje telo i da se ne plaše. Beba je ta koja započinje porođaj, a mama i novorođenče postaju partneri tokom rađanja i od tog momenta ta posebna veza traje zauvek.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

ES!NFO esrbija.info