Gradić u ritmu "uličnih svirača"


Festival uličnih svirača "Gradić fest" počeo je u Novom Sadu, svečanom povorkom od Trga slobode do podgrađa Petrovaradinske tvrđave

koju je predvodio "Flaach Bras Band" iz Švajcarske, orkestar od 30 limenih duvača.

Vizuelni segment vesele i šarene povorke, koju je činio veliki broj umetnika i građana, bio je sačinjen od velikih skulptura napravljenih od balona, koje su delo majstora Šona Runija.

"Kao i prethodnih 16 godina u programu učestvuju izvođači iz Srbije, regiona, Evrope, ali i drugih udaljenih država, a čine ga muzički nastupi, filmske i video projekcije, performansi, ambijentalne predstave, umetničke instalacije", saopštili su organizatori.

U okviru "Gradić festa", koji se održava u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, dodelom nagrada IBIS otvoren i filmski festival "Cinema city", koji ove godine obeležava deset godina postojanja.

Nagrade IBIS pripale su Mirjani Karanović i Miodragu Miši Miloševiću za njihov doprinos domaćoj kinematografiji.

Ove godine, pored Festivala uličnih svirača i festivala Cinema city, ideji "oživljavanja" podgrađa Petrovaradinske tvrđave pridružili su se i „Pop Up (Berberaj & Pablik P)", „Scenatorija", „Suburbijum", „Fruškać", „Hepi treš prodakšn", „Ugrip" i„AAaaa festival".

Kako je saopšteno, nov koncept podrazumeva udruživanje snage, znanja, iskustva, ideja i infrastrukture s ciljem zajedničkog oplemenjivanja podgrađa i učešća u potpuno novoj urbanoj i umetničkoj priči.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić rekao je da najvažniji projekat u kulturi Grada Novog Sada "Novi Sad 2021 EPK" a jedna od krucijalnih infrastrukturnih aktivnosti u okviru tog projekta, kako je naveo, je obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave.

"Veoma je lako onda zaključiti koliko je i iz ugla Grada važno što se Festival uličnih svirača preselio u tzv. gradić. Petrovaradinska tvrđava i podgrađe predstavljaju jedan od najvećih kulturno-turističkih potencijala Novog Sada i oživljavanje tog dela putem umetnosti, kulture ali i zabave potpuno se uklapa u misiju Grada", rekao je Rožić.

"Gradić fest" održava se do 3. septembra.

izvor: Tanjug, agencije, foto: facebook.com/UlicniSviraci

DOGAĐAJI U NS

POPULARNO