Deca u Šangaju vole knjigu - Zbog bibliotekarke Dragane


Razvijam kod njih potrebe za učenjem, za kvalitetnim drugarstvom..

Ako pitate mališane iz prigradskog naselja Šangaj šta bi želeli da budu kad porastu, nemojte se iznenaditi ako odgovor mnogih bude „bibliotekar”.

Za to je zaslužna Dragana Dimitrov, bibliotekarka u šangajskom ogranku Gradske biblioteke nazvanom „Trifun Dimić”, poznate i kao prve romske biblioteke kod nas. Osim što mališane uči ljubavi prema knjizi, Dragana, takođe Romkinja, pomaže im u izradi domaćih zadataka, održavanju higijene i lepom ponašanju, ali im, na sopstvenom primeru, pokazuje koliko je bitno kvalitetno obrazovanje.

„Doživljavam sebe kao stariju sestru dece koja ovde dolaze“.– objašnjava Dragana:

„Kada uđu u biblioteku, najpre obavezno idemo da peremo ruke i da se umijemo, i ako treba, šaljem ih kući da prvo ručaju. Razvijam kod njih potrebe za učenjem, za kvalitetnim drugarstvom... sve ono što bi ih starija sestra ili majka učila kod kuće. Meni je obrazovanje uvek bilo veoma važno, a pokušavam da to prenesem i na njih, uveravajući ih da će im se napor jednog dana isplatiti jer oni u svojoj okolini nemaju mnogo uzora, odnosno retko ko iz njihove okoline je visokoobrazovan ili radi na nekom radnom mestu koje bi i sebi poželeli.“

Kada završe sa školom, već oko 12 sati, dečica dolaze u biblioteku, u kojoj imaju i prilagođen prostor za sedenje, učenje i druženje. Tada u ogranku „Trifun Dimić” postaje veoma živo, te tišina biblioteke biva zamenjena dečjom grajom.

„Oni su tada već i umorni od škole, možda bi im najviše prijalo da odu kući i odmore se, ali ipak dolaze i koriste svaki trenutak dok je biblioteka otvorena da dobiju od mene pomoć u izradi domaćih zadataka. Onda se utrkuju ko će bolje da privuče moju pažnju i kome ću više da pomogem, a budu veoma srećni kada im se posvetim“, kaže Dragana za Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija

POPULARNO