04.09.2017.

Bliži se početak nove akademske godine - Studenti u potrazi za domom


Budući da se bliži početak nove akademske godine, studenti koji nisu iz Novog Sada, a žele tu da studiraju, uveliko su u potrazi za smeštajem u kojem će da borave tokom studija

Oni koji studiraju na račun budžeta  imaju priliku da konkurišu za daleko jeftiniji smeštaj u domu.

Iako je studentima važno da stanuju blizu fakulteta, s obzirom na to da je cena stanova na udaljenijim lokacijama niža, neretko se opredeljuju i za one na obodima grada. S druge strane, oni koji studiraju o trošku države, mogu da konkurišu za smeštaj u domu.

U novosadskim domovima ima mesta za 2.713 studenata, a svake godine oko 1.000 njih ostane bez smeštaja, jer je velika trka za taj tip smeštaja. Konkurs za boravak u domu otvoren je do 15. septembra.

"Cene u domovima prve kategorije su 1.860 dinara, a u domovima druge kategorije 1.430 dinara", kaže Marijana Milinković, šef službe smeštaja Studentskog centra.

Privatni jednoiposobni stanovi koji se nalaze u blizini fakulteta izdaju se po ceni od 200 do 250 evra, a garsonjere od 140 do 160 evra. Stanovi u drugim delovima grada su povoljniji, tako da se garsonjera na Novom naselju i Detelinari može iznajmiti za 120-130 evra, a jednoiposobni stan se izdaje od 150 do 160 evra.

Iz agencija za nekretnine napominju da su cene zakupa privatnih stanova u septembru od deset do 20 odsto veće nego u avgustu.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO