17.09.2017.

Alarmi, visoke ograde, zaključane kapije... Bezbednost učenika jedna od važnijih tema u obrazovanju


Bezbednost učenika u školama jedna je od važnijih tema u obrazovanju. Većina škola ima razne vidove i sisteme kontrolisanja bezbednosti učenika

Alarmi, visoke ograde, zaključane kapije samo su neki od načina na koji se kontroliše ulazak nepoznatih osoba u prostorije škola. Osim toga, jedna od najefikasnijih mera bezbednosti je video-nadzor koji je uveden kako u školskom dvorištu, tako i u samim prostorijama.

"Imamo video nadzor koji je direktno povezan sa informatikom i sa SUP-om. Snima se 24 časa dnevno, snimci se čuvaju tri dana i na zahtev ako se nešto desi mogu da se pismenim putem se obratim 'Informatici' i oni nam daju video zapis", kaže Obrad Ostojić, direktor Osnovne škole "Đura Daničić".

Pored tehničkog, postoji i obezbeđenje u vidu školskih policajaca, a slučaj je uglavnom da jedan policajac pokriva nekoliko obrazovnih ustanova.

"Dolazi nam povremeno i školski policajac koga delimo sa tri ustanove. Sa PMF-om, sa 'Jovan Popović' školom i naša škola. On pokriva te tri škole, svraća bez nekog rasporeda", kaže Nedeljko Đorđić, direktor Osnovne škole "Đorđe Natošević".

Osim službenog lica, u većini novosadskih osnovnih i srednjih škola postoji i fizičko obezbeđenje, odnosno jedan ili dva posebno edukovana čuvara. Njihova zaduženja su brojna, a između ostalog vode evidenciju i računa o tome ko ulazi u školsko dvorište i prostorije škole.

"Pokazalo se jako dobro to fizičko obezbeđenje, ti ljudi moraju biti edukovani za rad sa decom, imaju određena pravila ponašanja, imaju ono što oni mogu da rade ili šta treba da rade", kaže Stanko Matić, aktiv direktora srednjih škola.

Čuvari su posebno omiljeni među učenicima. Slučaj je takođe da u većini škola oni znaju sve učenike i njihove roditelje, te na taj način lakše kontrolišu da li u školu pokušava da uđe neko kome tu nije mesto.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO