27.09.2017.

30 miliona - Za projekte korišćenja biomase i solarne energije u Vojvodini


Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, uručio je u Pokrajinskoj vladi, ugovore predstavnicima 11 ustanova različitih lokalnih samouprava

na teritoriji AP Vojvodine, koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstva po osnovu dva konkursa: za sufinansiranje realizacije projekata korišćenja biomase za proizvodnju toplotne energije u javnim ustanovama, kao i za sufinansiranje projekata korišćenja solarne energije za pripremu tople potrošne vode u objektima javne namene.

Grbić je predstavnicima medija rekao da je za sufinansiranje projekata korišćenja solarne energije, dodeljeno ukupno sedam ugovora u vrednosti od oko 14,5 miliona dinara, dok su za sufinansiranje projekata korišćenjem biomase kao energenta, potpisana četiri ugovora u vrednosti od oko 15,5 miliona dinara.

"Nadamo se da će ova praksa da se nastavi i drago nam je da postoji interesovanje za konkurse koje raspisuje sekretarijat za energetiku građevinarstvo i saobraćaj, upravo da bi zajedno sa javnim ustanovama opredelili što više sredstava i time učinili što više kada je u pitanju primena obnovljivih izvora energije", istakao je Grbić.

On se osvrnuo na trenutno stanje kada je u pitanju sama Republika kao i AP Vojvodina po pitanju direktive kojom smo obavezani od strane Evropske unije za korišćenje energenata iz obnovljivih izvora energije, i dodao da imamo 27 odsto energenata iz obnovljivih izvora.

Grbić je takođe naglasio da postoje i drugi benefiti koji će se ostvarivati primenom obnovljivih izvora energije, u vidu ekonomske stabilnosti i energetske nezavisnosti, zaštite životne sredine i mnogih drugih.

Pokrajinski sekretar je čestitajući korisnicima sredstava, pozvao predstavnike javnih ustanova da prate konkurse sekretarijata i apliciraju, te izrazio nadu da će dodeljena sredstva biti efikasno iskorišćena.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO